eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Bocsánatot kért a pápa a muzulmánoktól

Személyesen is bocsánatot kért a katolikus egyházfő az iszlám vallásra vonatkozó, félreérthető kijelentései miatt.

XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencián, szokásos vasárnapi úrangyala imádságában követte meg azokat, akiket akaratán kívül megsértettek szavai.

A pápa kijelentette: mélységesen sajnálja a félreértéseket.

"Mélységesen sajnálom, hogy a regensburgi egyetemen mondott beszéd egyes részletei sértőnek bizonyultak a muzulmánok érzékenységére. Valójában ezek az idézetek egy középkori szövegből valók, amelyek semmilyen formában nem tükrözik személyes gondolataimat" - mondta az egyházfő.

A pápa reményét fejezte ki, hogy mostani szavai "megbékítik a háborgókat", és tisztázzák kijelentésének valódi tartalmát, amely felhívás volt a kölcsönös nagy tisztelet jegyében a nyílt és őszinte párbeszédre.

XVI. Benedek bajorországi látogatása során, a regensburgi egyetemen mondott beszédében egy magyarázatra szoruló középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanításait gonoszként és embertelenként jellemezte.

A beszéd után a pápa meggyilkolására szólított fel az al-Kaida az egyik olasz magántelevízióban bemutatott videofelvételen, szombaton pedig egy iraki fegyveres csoport fenyegette meg terrortámadással a Vatikánt és Rómát.

Az olasz főváros rendőrfőnöke közölte: komolyan veszik a fenyegetéseket és fokozták a biztonsági intézkedéseket Rómában és Castel Gandolfóban is.

Sztombaton négy keresztény templomot ért támadás a palesztin területeken, egyet pedig az iraki Bászrában, senki nem sérült meg.

Ankara várja a pápát


A török külügyminiszter arra kérte a pápát, hogy muzulmán világban kijelentése nyomán kirobbant tiltakozások hatására ne halassza el Törökországba novemberben tervezett látogatását.

Az Aksam című török újság szerint Abdullah Gül XVI. Benedek pápához írt levélében hangsúlyozta: a pápai út nagy jelentőségű a különböző kultúrák közötti párbeszéd előmozdításában.

Hozzátette: a vallási vezetők és a politikusok felelőssége az, hogy a vallások közötti hasonlóságokat, és ne a különbségeket emeljék ki.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×