eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Zöld út Romániának és Bulgáriának?

Német lapinformációk szerint az Európai Bizottság Románia és Bulgária 2007-es csatlakozását fogja javasolni a hónap végén a tagállamoknak. Ha az országok úgy látják, akkor egy évvel elhalaszthatják a bővítést. Magyarország volt uniós biztosa, Balázs Péter szerint azonban nagyon valószínű, hogy a tagállamok már most zöld utat adnak az újabb bővítésnek.

Nagy esély van arra, hogy jövőre két újabb taggal bővüljön az EU - hangsúlyozta Balázs Péter az InfoRádióban. A Corvinus Egyetem tanára emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság felkészültséget értékelő jelentése után a tagállamok egyhangú döntésére van szükség Románia és Bulgária csatlakozásához. A volt uniós biztos szerint azonban nagyon valószínű, hogy ez a döntés pozitív lesz.

Néhány problémát rendszeresen kiemelnek a két országról szóló jelentések, például a korrupciót. Balázs Péter szerint azonban "tulajdonképpen az igazi problémáról beszélnek a legevesebbet, vagyis arról, hogy ez a két ország soha nem látott fejletségi szintről közeledik az unióhoz".

A legutóbbi bővítéskor a csatlakozó országok az unió átlagos, egy főre jutó nemzeti jövedelmi szintjének a felét érték el, Románia és Bulgária ugyanennek a mércének a 30 százalékos szintjénél startol - tette hozzá a Corvinus Egyetem tanára. Balázs Péter kiemelte: elsősorban politikai szempontú döntésről van szó.

Horvátország csatlakozása kapcsán a volt biztos megjegyezte: Magyarország déli szomszédja furcsa helyzetben van. Mivel fejlettebb, mint a most csatlakozó két ország, nem lesz nehéz végigvinnie a tárgyalásokat.

Ettől függetlenül azonban nagyon kényes lesz a döntés, ugyanis az unió 27 tagig határozta meg a működési szabályait, a 28. - mindegy, hogy Horvátország lesz-e az, vagy valamely más állam - megnyitja a vitát, és arra kényszeríti az uniót, hogy nézzen szembe működési problémáival és alkosson egy új, alkalmas belső szervezeti rendet - mutatott rá Balázs Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×