eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Románia és Bulgária januártól uniós tag?

Eldöntött tény Románia és Bulgária 2007 január elsejei európai uniós csatlakozása vasárnapi német sajtójelentések szerint.

Az értesülések szerint az Európai Bizottság határozottan erre tesz javaslatot abban a szeptember 26-án nyilvánosságra kerülő jelentésében, amelyben a két belépésre váró ország teljesítményét értékeli.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ezzel összefüggésben idézte a német Günter Verheugent, az Európai Bizottság ipari biztosát, aki szerint a testületben erre vonatkozóan lezárult a véleményalkotás folyamata, mégpedig a felvétel javára. Verheugen szerint hasonló véleménytöbbség alakult ki az Európai Parlamentben is.

A bizottság várható, ilyen irányú javaslata ellenére a tagállamok - ugyancsak a szóban forgó sajtójelentések alapján - fenntartják maguknak a jogot arra, hogy a két ország felvételét egy évvel elhalasszák, amennyiben Bukarest és Szófia nem teljesíti időben a még hátra lévő reformfeladatokat.

Az ugyanakkor már korábban ismert volt, hogy Románia és Bulgária csatlakozását az unió történetében eddig a legszigorúbbnak számító védzáradékával tervezik. Azaz mindkét országtól megvonhatják az uniós támogatási pénzeket, amennyiben nem garantálják azok előírt szétosztását.

Ezen túlmenően Romániát és Bulgáriát kereskedelmi korlátozások is fenyegethetik, ha egyes területeken nem tesznek eleget az EU szabványainak.

Mind Bukarest, mind Szófia számára egyidejűleg rendkívül fontos feltétel a korrupció, illetve a szervezett bűnözés elleni harc folytatása. Amennyiben ennek üteme az Európai Bizottság szerint nem megfelelő, Románia és Bulgária a jogi, illetve igazságügyi kapcsolatok terén is csupán korlátozott együttműködésre számíthat - tűnt ki a német sajtó értesüléseiből.

Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×