eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Blair még egy évet adott magának

Bejelentette egy éven belüli pártelnöki távozását a brit kormányfő, aki lemondásának pontos dátumát azonban nem volt hajlandó elárulni. Annyi kiderült azonban, hogy májusban valószínűleg konkrét időpontot is közöl.

Tony Blair azt mondta: az idei, szeptember végén esedékes munkáspárti kongresszus lesz az utolsó, amelyen pártvezérként részt vesz.

Mivel a brit politikai pártok éves kongresszusainak szezonja szeptember-október, ebből kiderült, hogy jövő ősszel már nem Tony Blair lesz a Labour vezére és így valószínűleg a miniszterelnök sem.

A bejelentés hátterében az áll, hogy egy munkáspárti csoport, amely eddig is inkább húzott Gordon Brown pénzügyminiszterhez, mint a miniszterelnökhöz, immár olyan tehernek érzi Tony Blairt, hogy szerdán palotaforradalmat kezdett ellene.

Nyolc vezető kormánybeosztott benyújtotta lemondását, közöttük egy államtitkár, aki lemondó levelében kertelés nélkül távozásra szólította fel a kormányfőt.

Tony Blair sértetten csak annyit válaszolt, hogy a levél e kitétele egyrészt indokolatlan, másrészt udvariatlan. A puccs tehát a jelek szerint sikertelen volt.

Margaret Thatcher akkori konzervatív miniszterelnököt a kilencvenes évek legelején pártbeli ellenfelei gyors és könnyes távozásra tudták kényszeríteni, ugyanis akkor ideológiai nézetkülönbségről volt szó: az európai egység támogatásáról vagy ellenzéséről.

A Labour pártnak más problémái vannak. Blair főként az iraki háború, a bevándorlás és ay egészségügy megoldatlan problémái és a korrupció miatt népszerűtlen. Immár valóban tehertétel.

De a puccs nem maradt következmény nélkül. A kormányzó pártban zűrzavar támadt. Eztt próbálta tisztázni Tony Blair csütörtök délutáni nyilatkozata, amelyben bejelentette, hogy csak májusban jelzi távozási szándékát.

Tehát a Skóciában, Wales-ben és Angliában tartandó önkormányzati választások után néhány nappal - ezeken a Munkáspárt nagyarányú veresége várható, és annak a másnapján, hogy tíz éve volt a brit kormány élén. Tehát szándéka ezzel a rekorddal bekerülni az angol történelembe.

Tony Blair miniszterelnökre nagyon nagy nyomás nehezedik, s ha ez még tovább növekszik, előfordulhat, hogy úgy dönt, elege van a puccsokból meg a belső pártharcokból, és még május előtt leköszön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×