eur:
393.24
usd:
355.73
bux:
72449.77
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Az elvtárs a Wal-Martnál dolgozik?

A világ legnagyobb hipermarketlánca a világ legnagyobb kommunista pártjával szövetkezik. Az amerikai cég ugyanis Kínában létrehozta első helyi pártszervezetét.

Senjan város egyik kommunista pártilletékese megerősítette, hogy a globális kapitalizmus egyik jelképének tartott cég augusztus 12-én nyitotta meg egyik üzletében első pártirodáját.

Az Új Kína hírügynökség szerint ez azt jelenti, hogy a dolgozók is beléphetnek a pártba és gyűléseket tarthatnak munkahelyükön.

Azt még nem tudni, hogy a helyi Wal-Mart 700 dolgozójából mennyien éltek a lehetőséggel, hogy a 70 milliós létszámú párt tagjaivá váljanak.

Jöhetnek a kapitalisták, de csak ha van pártszervezet

Az amerikai cég ezt megelőzően már egyszer engedett a kínai kormány nyomásának és engedélyezte, hogy az állami szakszervezetek helyi szervezeteket hozzanak létre a cég üzleteiben.

A Wal-Mart 30 hipermarketet tart fent 30 kínai városban és 32 ezer embert alkalmaz. Tervei szerint az év végéig további 20 üzletet nyit.

Bár a Kínai Kommunista Párt "a kínai munkásosztály élcsapatának" nevezi magát, a 80-as évek végétől gyakorlatilag elfogadja a kapitalizmust és 2002-től tőkések is a tagjai lehetnek.

Egy dologban azonban nem enged: ragaszkodik ahhoz, hogy a kis-, közép- és nagyvállalkozásoknál is legyen pártszervezet.

A legtöbb külföldi cég ezt megpróbálja elkerülni, vagy csak névleges pártsejtet hoz létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 4. 12:02
×
×
×
×