eur:
393.26
usd:
354.93
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Vége Lenin mintafalujának?

A szovjet intellektuális és tudományos elit kísérleteként felépült Szokol falucska, amelynek létrehozását annak idején Lenin is támogatta, túlélte Sztálint, a II. világháborút és egy hatalmas hurrikánt is. Az orosz újgazdagok rohamának azonban úgy tűnik, nem tud ellenállni.

Az 1923-ban alapított önellátó közösség, amelynek épületei olyan híres építészek neveihez fűződnek, mint Alekszej Suszev, a Lenin-mauzóleum tervezője, több mint 1500 embernek, köztük rengeteg tudósnak és művésznek biztosított idilli életkörülményeket.

Szokolnak még saját szülőszobája, színháza, és önkormányzati épülete is volt.

Sztálin 1938-ban elrendelte ugyan a falu lebontását, ám az ott lakóknak és az ország legbefolyásosabb építészeinek a csodával határos módon sikerült megakadályozniuk a parancs kivitelezését.

Az orosz újgazdagokat azonban úgy tűnik, az elkötelezett lakosságnak sem sikerült megállítania: egyre többen vásárolnak házat Szokolban, azért, hogy utána kacsalábon forgó palotát építsenek a helyére.

Pedig nem keveset kérnek egy eredeti szokoli házért: legutóbb az egyik közel 400 millió forintnyi rubelért cserélt gazdát.

A falu 120 védett házából mindenféle kétes eredetű engedéllyel mindenesetre már sikerült is 18-at elbontatniuk az új tulajdonosoknak, a helyiek pedig tehetetlenek.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×