eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"A Gazprom hatékonyabb a Vörös Hadseregnél"

A Közép- és Kelet-Európát fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte a Gazprom orosz állami gázmonopóliumot a román államfő, aki szerint a társaság hatékonyabb, mint amilyen a Vörös Hadsereg volt egykor.

Traian Basescu a washingtoni Jamestown alapítványnál tartott előadásában bírálta a Gazpromot, és emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Európába érkező importgáz egynegyede Oroszországból származik, a Gazprom pedig idén januárban felfüggesztette szállításait Ukrajnába, hogy a magasabb árak elfogadására kényszerítse az ukrán vezetést.

A román elnök megoldási lehetőséget is javasolt a Gazprom monopóliumának megtörésére: az országa területén áthaladó gázvezetékeket, mivel ezeken keresztül Oroszország elkerülésével érkezhetne a kőolaj és a földgáz Európába a Kaszpi-tenger térségéből.

A román elnök elsősorban az 5,8 milliárd dolláros beruházást jelentő Nabucco gázvezeték megépítését ajánlotta az amerikai hallgatóság figyelmébe.

Az Európai Bizottság támogatja ezt a tervezetet, és júniusban jelezte, hogy kész a beruházás 20-30 százalékát finanszírozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×