eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Cseh kormányalakítás: gond gond hátán

A parlamentbe bejutott csehországi jobboldali pártok hétfőn irják alá Prágában a koalíciós megállapodást. A kormányalakítás azonban még várat magára, miután még így sincs többségük, ráadásul egyik képviselőjük megbetegedett.

Csehországban immár több mint három hete tartanak a kormányalakitási tárgyalások. A választásokon győztes polgári demokratikus párt hétfőn koaliciós megállapodást köt a néppárttal és a zöldek pártjával, a három jobbközép pártnak sikerült közös nevezőre jutnia a kormányprogram és a kormányalakitás kérdésében.

Mindez azonban még távolról sem jelenti azt, hogy belátható időn belül lesz kormánya az országnak. A hárompárti koalíció ugyanis csupán 100 mandátummal rendelkezik a képviselőházban - ugyanennyi szavazattal bir a szociáldemokrata vezetésű baloldal is - jelentette az InfoRádió tudósítója.

Betegség miatt halasztanak

Ráadásul az egyik polgári demokrata honatya súlyosan megbetegedett és szinte biztosra vehető, hogy nem tud résztvenni a parlament alakuló ülésén. Ezért a polgári demokraták várhatóan kérni fogják az ülés elhalasztását.

Közben Václav Klaus államfő jelezte: Jiri Paroubek, jelenlegi miniszterelnök, a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, akkor sem kap tőle kormányalakítási megbizatást, ha a Miroslav Topolánek polgári demokrata pártelnök által felállitott hárompárti koalíciós kabinet nem kap bizalmat a parlamentben.

Jiri Paroubek élesen birálta köztársasági elnök kijelentését, szavai szerint Klaus továbbra is úgy viselkedik, mint a Polgári Demokratikus Párt tiszteletbeli elnöke, kijelentéseivel meg nem engedett módon próbálja befolyásolni a politikai történéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 19:01
×
×
×
×