eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Halált kért a főügyész Szaddám Huszeinre

Halálbüntetés kiszabását kérte hétfőn megtartott záróbeszédében az iraki főügyész az emberiesség elleni bűntettel vádolt Szaddám Huszein volt iraki elnökre és rendszerének hét további magas rangú tisztségviselőjére.

A főügyész egyebek között azt állította záróbeszédében, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök és társai ürügyül használták 1982-ben az elnöki gépkocsikonvoj ellen elkövetett állítólagos merényletkísérletet a Dudzsail falu síita lakossága elleni hadjárathoz, amelynek végső célja a szunnita kisebbség rendszerével szemben álló síita többség megfélemlítése volt.

A vád szerint 148 embert kivégeztek, további százakat pedig megkínoztak a falu lakosai közül. A főügyész szerint Szaddám Huszein személyesen adott parancsot, féltestvére és hírszerzőfőnöke, Barzán at-Tikríti pedig személyesen részt vett több áldozat megkínzásában.

A vád vezető képviselője szerint a dudzsaili merénylet nem létezett, csupán a régi rendszer felelősei agyalták ki. A dudzsaili vérengzéssel kapcsolatos per nyolc hónapja tart.

Az öt bíróból álló tanács most úgy döntött, július 10-ig a védelemnek is meg kell tartania záróbeszédét, hogy utána a bíróság megkezdhesse tanácskozását az ítéletről.

A Szaddám Huszein és vezetőtársai ellen indítandó perek száma akár az egy tucatot is elérheti.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×