eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Győzött az ellenzék

Csehországban a végleges eredmények alapján az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte meg a hétvégi képviselőházi választást. A nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján a párt a voksok 35,3, míg a Jirí Paroubek vezette, nyolc éve kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt a szavazatok 32,3 százalékát szerezte meg.

A parlament alsóházába rajtuk kívül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja jutott be.

A részvételi arány 64,47 százalék volt, ami jóval meghaladta az előző, 2002-es választáson regisztrált 58 százalékos arányt.

Václav Klaus cseh államfő már bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a Polgári Demokratikus Párttal az új kormány megalakításáról.

Közben az eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: megvizsgálják, hogy van-e lehetőségük jogi úton megtámadni az eredményt.

Jirí Paroubek kormányfő azt mondta: az ellenzék megsértette a törvényt, amikor a választás előtt négy nappal alaptalanul és bizonyítékok nélkül az alvilággal való együttmuködéssel vádolta meg a szociáldemokrata politikusokat.

Az államfő példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette a szociáldemokrata kifogásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×