eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A szlovákok keresnek a legrosszabbul a régióban

Bár Szlovákiában tavaly emelkedtek a bérek, az átlagkereset még mindig jóval elmarad az európai átlagtól. A növekedés egyik akadálya a magas munkanélküliség.

Pénzügyi elemzők által végzett felmérés szerint Szlovákiában alacsonyabbak a bérek, mint Csehországban vagy Magyarországon. Míg Csehországban az átlagkereset 160 ezer forintnak felel meg, Szlovákiában mindössze 110 ezer forint az átlagjövedelem.

A bérek annak ellenére ilyen alacsonyak, hogy az elmúlt években a környező országokhoz képest nagyobb ütemben emelkedtek a keresetek. Míg 2004-ben a növekedés 2,5 százalékos volt, tavaly elérte a 6,3 százalékot.

A szlovák pénzügyminisztérium az idei évre 3,6 százalékkal számol. A növekedés üteme azonban régiónként eltér. Pozsonyban több mint 10 százalékkal növekedtek a keresetek, a kelet-szlovákiai Eperjes környékén viszont csak 5 százalékkal.

Elemzők szerint Szlovákia leghamarabb 20-25 év múlva érheti el az európai uniós jövedelmek átlagát. A növekedés akadálya lehet a nagy munkanélküliség, amely leszorítja a béreket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×