eur:
396.22
usd:
367.11
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A Nagy-Románia Párt tüntetni fog március 15-én

Soviniszta magyarok gyilkos merényletének minősítette a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt a székely nagygyűlést, amelyet március 15-ére, Székelyudvarhelyre hívtak össze. A szervezet arra szólítottak fel a román hazafiakat: ők is vonuljanak a székelyföldi városban a magyar nemzeti ünnepen.

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor bejelentette, személyesen fogja vezetni azt a békés, de határozott tüntetést, melyet március 15-ére Székelyudvarhelyre hívott össze. Amint fogalmazott, a román hazafiak felvonulásának az a célja, hogy "végképp kitörölje a magyar revizionisták agyából a területi autonómiára és Románia szétszaggatására vonatkozó őrült ötleteket."

A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert pártvezér arra kíván ekképpen reagálni, hogy a Székely Nemzeti Tanács székely nagygyűlést hívott össze Udvarhelyre, melyen az elképzelések szerint mintegy tízezer résztvevő nyilvánítja ki a Székelyföld területi autonómiája iránti igényét - mondta el az InfoRádió erdélyi tudósítója.

A meghirdetett rendezvény elleni hangulatkeltést az egyik kisebb parlamenti párt indította, mely felszólította a belügyminisztert: tiltsa be a nagygyűlést.

A rendőrség ennek következtében tájékozódó beszélgetéseket folytatott a szervezőkkel, akiknek azt is felajánlotta, hogy felvezető kocsit biztosít a más településekről Székelyudvarhelyre igyekvő autóbuszkonvojoknak.

Alaptalan hangulatkeltésnek bizonyult az a híresztelés, hogy a városba harckocsikat szállítottak. Amint a városháza szóvivője elmondta, a harckocsikat nem hozták, hanem vitték Székelyudvarhelyről, mert lecserélik azokat.

A hadsereg hetekkel ezelőtt egyeztetett a város vezetésével, hogy milyen útvonalon vonuljanak a harckocsik a vasútállomásig, ahol vagonokra rakják azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×