eur:
394.11
usd:
364.01
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Megállapodtak a sárospataki könyvek visszaadásáról

Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban aláírták a megállapodást a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról - közölte a könyvtár igazgatónője.

A Lenin könyvtár igazgatónője azt mondta: a magyar féllel aláírt megállapodás a könyvtárt a kötetek tárolásáért és gondozásáért megillető térítésről szól, és mellékletként tartalmazza a kötetek jegyzékét.

Natalja Kuznyecova hozzátette: az átadás-átvétel és a csomagolás még nem történt meg. Az igazgatónő hangsúlyozta: 136 kötetet adnak át Magyarországnak.

A köteteket először Moszkvába, a magyar nagykövetségre szállítják és ott tárolják, amíg az orosz kulturális örökségi felügyelet ki nem állítja a kiviteli engedélyt.

A könyvek várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök február végére tervezett magyarországi látogatása előtt Budapestre érkeznek. Az orosz restitúciós törvény értelmében a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárt több mint 400 ezer dollár költségtérítés illeti meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×