eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Több ezer madarat veszélyeztet az olajfolt

Akár 35 ezer madár pusztulását okozhatja a Balti-tengeren, Észtország északnyugati partjainál elterülő hatalmas olajfolt.

Eddig mintegy 3 ezer madár tetemét emelték ki az olajfoltból - közölte Tallinnban az észt ornitológiai társaság egyik tagja.

"Az elpusztult madarak tényleges száma elérheti a 35 ezret" – hangoztatta Vilju Lilleleht.

A 20 tonnányi olaj mintegy 35 kilométer hosszan szennyezte be a tengert az elmúlt napokban. A mérgező anyag valószínűleg egy tartályhajóból került a Balti-tengerbe.

Hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő madarakat, illetve elszállítsák a tetemeket. Olajtól szennyezett madarakat láttak Finnországnál is.

Az elhullott madarak között vannak hattyúk, jeges récék és az Északi-sarkról, a finn és az orosz tundrákról délre vándorló madarak.

Veszélyeztetve vannak a rétisasok és az uhuk is, amelyek megehetik az olajtól elpusztult vízimadarakat. A mentést nehezíti, hogy a térségben jelenleg mínusz 20 foknál is hidegebb van éjszaka.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×