eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Óriási karácsonyfák világszerte

A világ számos nagyvárosában állítanak karácsonyfákat, amelyek Vízkereszt napjáig díszítik a főtereket. Budapesten, az Országház előtt egy 45 éves, 17 méter magas lucfenyőt állítottak.

Helyén van már az óriási karácsonyfa a római Szent Péter téren is. Az idén Ausztriából érkezett a több mint 30 méter magas fenyőfa. A karácsonyfa-állítást II. János Pál pápa vezette be 1982-ben, azóta minden évben különböző alpesi erdőkből érkezik a fenyő Rómába.

November vége óta Európa legnagyobb karácsonyfája díszíti a portugál fővárost, Lisszabont. A 72 méter magas, 180 tonna súlyú fát 44 napig építették, és január 8-áig csodálhatják a lisszaboniak.

Varsóban is hasonló méretű karácsonyfát építettek. A faállítás főszponzora egy bankigazgató, aki a lisszaboni karácsonyfa megpillantásakor határozta el, hogy a lengyel fővárosnak is hasonlóan monumentális díszre van szüksége.

A gigantikus fa a lengyel főváros egyik legismertebb épülete, a Kultúra és Tudomány Palotája előtt áll.

A Rio de Janeiróban felállított 82 méter magas, 450 tonnás fa bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. A brazil városban Vízkereszt napjáig minden este kivilágítják a 2,8 millió égővel és 35 ezer méternyi fénycsővel díszített óriásfát, amelynek felállítása 1,1 millió dollárba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×