eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Még idén lesz pénz a határon túliaknak

Több helyen jelentősen felgyorsult a határainkon túli magyarok számára megítélt támogatások átutalása. A Vajdaságban és Romániában jelentős tételek húzódhatnak át a jövő év elejére, Szlovákiában a várt támogatások nagy része megérkezett.

Felgyorsult a vajdasági magyaroknak járó anyaországi támogatások átutalása, de jelentős tételeket csak jövőre tudnak kifizetni – közölte az InfoRádióval a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Szülőföld Alap délvidéki képviselője. Dudás Károly elmondta: a magyar kormány ígérete szerint az érintett 25 ezer vajdasági magyar iskolába járó fiatal az év végéig megkapja a támogatást.

A képviselő hozzátette: a többi alapítvány, köztük az Illyés Közalapítvány támogatásai is késnek; az érintett művelődési és oktatási szervezetek jelentős összegekhez valószínűleg csak a jövő évben juthatnak hozzá.

A felvidéki magyaroknak szánt magyar költségvetési támogatások nagy része már megérkezett - mondta az InfoRádiónak Pék László, a Pázmány Péter Alapítvány elnöke. Szlovákiában az oktatási-nevelési támogatások a Pázmány Péter Alapítványon keresztül jutnak el az iskolák szülői szövetségeihez; ezeket már idén áprilisban átutalta a kormány, és októberben az elszámolások is megtörténtek.

Romániában az érintett magyar családok legkésőbb január elején hozzájutnak az idei oktatási-nevelési támogatásokhoz – közölte az RMDSZ képviselője. Kelemen Hunor hozzátette: a többi magyar állami támogatás átutalásánál nagyobb csúszások is előfordulhatnak.

A képviselő közölte: a Szülőföld Alap által megítélt összegek kifizetése is átcsúszhat januárra. Kelemen Hunor azt mondta: az viszont egészen biztos, hogy az Illyés Közalapítványtól illetve a minisztériumoktól pénzt remélők csak a jövő évben kaphatják meg az összesen 1-2 milliárd Forint értékű, ezidáig zárolt támogatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

A franciák elleni vereség után 9 órától a brazilokkal játssza második csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×