eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Brazíliában egy náci háborús bűnös után nyomoznak

A brazil rendőrség nyomozást indított egy állítólag az országban bujkáló náci háborús bűnös után. A hatóságot az Interpol izraeli szekciója tájékoztatta arról, hogy információi szerint Alois Brunner az ország északkeleti részén fekvő Salvador településen rejtőzhet.

Az osztrák Alois Brunnert azzal vádolják, hogy több mint 120 ezer zsidó haláláért felelős. Az Adolf Eichmann jobb kezének is nevezett férfi Németország 1945-ös veresége után amerikai fogságba került, de hamis papírjainak köszönhetően hamarosan elengedték onnan.

Brunner 1954-ig zavartalanul élt Essenben, de akkor azonosította az osztrák és a német rendőrség, ezért menekülni kényszerült.

A nemrég elhunyt Simon Wiesenthal szerint a férfi Georg Fischer néven Szíriába szökött, ahol részt vett a titkosszolgálat kiépítésében. A damaszkuszi hatóságok soha nem ismerték el, hogy a szökött náci az országban tartózkodna. A ’90-es évek végén elterjedt a hír, hogy Alois Brunner meghalt.

Távollétében egy párizsi esküdtszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a férfit. Ha még él, akkor ma 95 éves Alois Brunner.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×