eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Letartóztatták a háborús bűnökkel vádolt horvát tábornokot

A Kanári-szigeteken őrizetbe vett, háborús bűntettek miatt körözött Ante Gotovina horvát tábornokot várhatóan holnap szállítják Hágába. A letartóztatás hírét Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze jelentette be Belgrádban. A magyar külügyminiszter üdvözölte Ante Gotovina elfogását.

Ante Gotovina egyike a balkáni háborúban harcolt legkeresettebb katonáknak. A horvát tábornokot azzal vádolják, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el a horvátországi szerb lakosok ellen.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte már korábban is többször követelte a tábornok kiadatását és annak késlekedése miatt kritizálta a horvát vezetést.

Carla Del Ponte köszönetet mondott a zágrábi hatóságoknak az akcióban való közreműködésért.

A főügyész szerint Ante Gotovina letartóztatása felgyorsíthatja a szintén háborús bűnökkel vádolt szerb Radovan Karadzsics és Ratko Mladics elfogását.

Korábban az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások feltételéül szabta a háborús bűnökkel vádolt horvát vezetők – köztük is elsősorban Ante Gotovina tábornok – kiadatását.

A spanyol igazságügyi és rendőrségi illetékesek közölték: a horvát tábornokot Tenerifén, egy luxusétteremben vették őrizetbe. Ante Gotovinánál hamis dokumentumok voltak.

Somogyi Ferenc külügyminiszter Brüsszelben örömét fejezte ki a tábornok elfogása miatt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az egyik legfőbb támogatója Horvátország uniós csatlakozásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×