eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Katonák egy ARV harcjármű vontató előtt a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vezérkari főnök: az egész ország területére kiterjedő hadgyakorlat zajlik

Az ország ellenálló képességének tesztelése és a Magyarországra érkező NATO-csapatok fogadására való felkészülés is célja az "Adaptive Hussars 23" elnevezésű többnemzeti hadgyakorlatnak, amelyet országszerte 25 helyszínen tartanak - tájékoztatta az InfoRádiót a Honvéd Vezérkar főnöke.

Böröndi Gábor elmondta, hogy ez egy komplex, a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a közigazgatási szervek együttműködését próbára tevő manőversorozat, amelynek keretében a Magyarországra települő NATO erők fogadását is gyakorolni fogják. Az olasz, horvát, amerikai és török csapatokból álló NATO Éberségi Zászlóalj katonái több áttelepülést hajtanak végre az országon belül, és ezeket a hadmozdulatokat a Magyar Honvédség egységei biztosítják.

A tábornok nagyon fontosnak nevezte, hogy 30 év után most újból tartalékosokat hívnak be, akik szintén különböző feladatokat kapnak. Böröndi Gábor elmondta: ezúttal azt is vizsgálják, hogy magyar közigazgatás mennyire készült fel a NATO és a Magyar Honvédség ellátására.

A vezérkari főnök ismertette, hogy a hadgyakorlat 25 helyszínen zajlik majd. Ezek közül megemlítette Várpalotát, Pápát, illetve elmondta, hogy a repülődandár Sármellékre települ és megmozdulnak a kaposvári logisztikai ezred egységei is.

Budapest, 2023. július 15.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén.
MTI/Kovács Tamás
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén. MTI/Kovács Tamás

Tiszaroffnál még egy vízi átkelés is lesz, ami után a csapatok Nyíregyháza és Debrecen térségébe vonulnak. Természetesen Székesfehérvár és Budapest, mint vezetési központok, ugyancsak fontos szerepet játszanak majd - tette hozzá Böröndi tábornok.

A honvédvezérkar főnöke arról is beszélt, hogy az "Adaptive Hussars 23" hadgyakorlat keretében mutatkoznak be először a Honvédség legújabb tüzérségi eszközei. A Németországból nemrég beszerezett PzH 2000-es önjáró lövegek úgynevezett rendszerbeállító éleslövészetet fognak végrehajtani. Ennek keretében adnak számot a magyar tüzérek arról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk az új fegyverek kezelését.

A Magyar Honvédség egyik PzH 2000 önjáró lövege. Forrás: Wikipédia
A Magyar Honvédség egyik PzH 2000 önjáró lövege. Forrás: Wikipédia

A Honvéd Vezérkar főnökét az Inforádió arról is kérdezte, hogy vajon az orosz-ukrán háború miatt rendezik-e a mostani hadgyakorlatot? Böröndi Gábor azt válaszolta: amikor 2023. májusában kinevezték, azt a feladatot kapta a honvédelmi minisztertől, hogy emelje hadműveleti szintre a magyar haderő gyakorlatait.

"Ezt látjuk most - folytatta a vezérezredes - a hagyományos harcászati mozzanatokat egy sokkal összetettebb gyakorlattá emeltük, amelynek a célja, hogy megvizsgáljuk az ország ellenálló képességét és azt, mennyire vagyunk felkészültek egy konfliktus esetén az hozzánk beérkező NATO csapatok fogadására.

Azt is kipróbáljuk, hogy a Magyar Honvédséggel mennyire jól tud együtt működni a civil adminisztráció,

illetve milyen hatékonyan tudjuk használni a mozgósított tartalékosainkat" - tette hozzá.

Majd azzal folytatta, hogy "Európa figyeli az ukrán-orosz válságot és ennek katonai adaptációja zajlik napjainkban. Ezért a hadgyakorlat rengeteg eleme reflektál az ukrajnai háborúra, ami azt is jelzi, hogy Magyarország komolyan veszi a NATO kötelezettségeit". A tábornok ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a Honvédségnél szorosan nyomon követik a háború történéseit és ezek tanulságait igyekeznek felhasználni.

Hódmezővásárhely, 2023. november 7.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

"Látni kell - hívta fel a figyelmet -, hogy kiemelt szerepet kapott a precíziós, mélységi csapásmérés, ami megvalósítható légierővel és tüzérségi eszközökkel is. De ugyanilyen fontosak a drónok a felderítésben és páncélosok pusztításában, továbbá megnőtt az aknásítás, illetve az aknamentesítés, valamint a műszaki erődítés jelentősége is. A Magyar Honvédség szakemberei összegyűjtik ezeket a tapasztalatokat és ennek megfelelően készítik fel a katonáinkat" - emelte ki a vezérkari főnök.

Böröndi Gábor szerint a háború mellett fontos a terror szervezetek elleni küzdelem is, ami a NATO második legfőbb feladata. Ezzel kapcsolatban a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásban is gondolkodik - közölte a tábornok.

A magyar haderő fő feladatának nevezte az illegális migráció elleni küzdelembe történő részvételt

és elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos híreket a Honvédség folyamatosan elemzi és értékeli.

Az egész ország területére kiterjedő hadgyakorlat miatt Böröndi Gábor a civilek türelmét és megértését kérte. Külön is felhívta a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy tilos a katonai menetoszlopokba besorolni. Elmondta, hogy a légierő fokozott tevékenysége miatt még az ország azon vidékein is hallható lesz a repülőgépek és a helikopterek zaja, ahol ez eddig nem volt megszokott. A vezérkari főnök hangsúlyozta: "Mindenikek tudnia kell, hogy ez mind a magyar emberek biztonsága érdekében történik."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×