eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója beszédet mond az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IKFA), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a KAVOSZ Zrt. stratégiai együttműködési megállapodásának aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Krisán László: 25 év után helyezi a fókuszba a kkv-kat a Demján Sándor Program

A magyar vállalkozók nagyon megküzdöttek az elmúlt négy-öt év nehézségeivel, a KAVOSZ ezért is üdvözli a kormány által meghirdetett kis-és közép vállalkozásoknak szóló Demján Sándor Programot – mondta az InfoRádióban a Széchenyi Kártya Programot működtető társaság vezérigazgatója. Krisán László kiemelte, hogy a program kiemelten kezeli a cégek tőkehelyzetének javítását.

A kormány az új gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdette a Demján Sándor Programot, amelynek célja a hazai vállalkozások méretének megduplázása. A kkv-szektort nyolc intézkedéssel segíti a kormány: jelentős mértékű tőkefinanszírozási programmal, 1+1 KKV Beruházás-élénkítő támogatási programmal, azzal hogy elindítja a "Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja" programot a digitalizáció elősegítése érdekében. Ezen túlmenően bejelentették a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteltermékei esetében a fizetendő éves kamat jelentős csökkentését 3,5 százalékra, az Eximbank Zrt. exportösztönző hitelprogramjának újraindítását, az Eximbank Zrt. által nyújtandó kifektetési hitelprogram, valamint az NTH által lebonyolított kifektetési tőkeprogram meghirdetését, a hazai kkv-szektort érintő európai uniós programok felgyorsítását, végezetül pedig a kkv-szektor adminisztrációjának csökkentését, így a kötelező könyvvizsgálati értékhatár alkalmazási feltételének enyhítését.

"19 év közös munka után Demján Sándor érdemeit, személyiségét, munkáját, hatását a magyar gazdaságra talán kevesebben tudják jobban, mint a KAVOSZ Zrt-nél" – emelte ki Krisán László, és hozzátette: Demján Sándornak a VOSZ örökös elnökeként köszönhető a szervezet életre hívása és megerősítése, illetve a Széchenyi Kártya Program. Hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a bejelentett programot, amely a vállalkozásokat érinti leginkább, Demján Sándorról nevezik el, mert ez kifejezi azt az elismerést, ami a közgazdász életét és munkáját jellemezte.

Az induló tőkeprogramot az egyik legfontosabb elemnek tartja Krisán László. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a vállalkozások bankképessége, piacképessége, működőképessége és hitelképessége növekedhessen, szükség van a tőkehelyzetük megerősítésére és arra, hogy egy cég ne csak jól működjön, hanem pénzügyi tekintetben is tudjon olyan képet mutatni magáról, amellyel a bankok, a hitelezők és a finanszírozók számára alternatívát jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott felkérést a KAVOSZ, hogy a programban részt vegyen. A vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a 21 pontos gazdaságpolitikai akciótervben és a 8 pontos kkv-akciótervben az első három mondat az Demján Sándor Programról, a tőkeprogramról és a Széchenyi Kártya programról szól. Felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozói szektor támogatása nemzetstratégiai és gazdaságstratégiai feladat is, mert ez az elmúlt 25 évben szerinte elmaradt.

Arról is szólt, hogy a Magyarországon működő 900 ezer cégnek nemcsak az a feladata, hogy a foglalkoztatás tekintetében a maga 70 százalékával továbbra is meghatározó szerepet töltsön be, hanem az is, hogy az 55 százalékos GDP-hozzájárulása tovább növekedjen, az exportban pedig a huszonnéhány százalékos aránya jelentősen emelkedjen.

"A tőkeprogramnak és a hitelprogramnak mindenkor a legjobbat kell nyújtsa a vállalkozásoknak, mert a szükségük óriási, különösen, hogy az ötödik éve érinti a szektort a rengeteg kihívás" – összegzett Krisán László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×