eur:
392.52
usd:
354.66
bux:
72741.85
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Barátság vezeték leállása? – Reagált a Mol és Csehország is

Pénteken érkezett az ukrán elnöki tanácsadó bejelentése, ami szerint januártól leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték.

A Mol közleményt adott ki, amely szerint ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, "az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak". Hozzátették: "ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket".

Mint arról az Infostart is beszámolt, Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója azt mondta, a vezetékek leállításával, illetve az orosz energiahordozók kizárásával Moszkva a legjobb piacát veszti el.

Vaclav Bartuska, a cseh külügyminisztérium energiabiztonsági különmegbízottja a Reutersnek nyilatkozva pénteken elmondta: az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték esetleges leállása a jövő évtől nem jelentene problémát a Cseh Köztársaság számára. Hozzátette: Ukrajna nem először figyelmeztetett egy esetleges leállásra, és meg kell várni, mi történik.

Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Vasárnap két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek tartományi parlamenti választások, majd néhány héttel később, szeptember 22-én Brandenburgban járulnak urnákhoz a választópolgárok. Az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója latolgatta az esélyeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
Az önkormányzat adna ki Airbnb-s lakásokat Terézvárosban

Az önkormányzat adna ki Airbnb-s lakásokat Terézvárosban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében arról az ügydöntő szavazásról volt szó, melynek keretében Terézváros lakói a rövid távú lakáskiadás (tehát az Airbnb) VI. kerületi jövőjéről döntenek szeptember 2. és 16. között. A téma gazdasági aspektusáról Soproni Tamást, a kerület szavazást kiíró polgármesterét kérdeztük. A kerületvezető egyebek mellett elmondta: az önkormányzat készül egy esetleges tiltásra, mely esetben erősítenék szerepüket a terézvárosi ingatlanpiacon, akár lakásügynökséget szervezve adnának ki jelenleg rövid távú kiadásra hasznosított ingatlanokat. Az adás második részében a felfüggesztett EU-s forrásokról volt szó, ugyanis a következő hónapokban, ha a kormány nem tud megegyezni vitás kérdésekről az Európai Bizottsággal, akkor bizonyos pénzeknek végleg búcsút inthet az ország. Ezzel kapcsolatban Szabó Dániel, lapunk EU-s ügyekkel foglalkozó elemzője volt a vendégünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×