eur:
393.45
usd:
353.2
bux:
72930.72
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Getty Images

Ezek most a legjobb kamatot fizető állampapírok

Jelentősen átalakult az állampapírpiaci kínálat, ennek ellenére továbbra is népszerű befektetés maradt: a 34. héten 44,7 milliárd forint értékben vásároltak belőle lakossági megtakarítók. Mégsem annyira meglepő ez annak fényében, hogy az állampapírok magas kamatkifizetéseit sokan újabb állampapírok vásárlására fordítják, a kérdés csak az, hogy melyiket érdemes most választani. Az átalakult feltételek között a money.hu szakértője segített eligazodni.

Az állampapírok legmagasabb éves kamata szerinti sorrend egyértelmű:

  • Babakötvény: 20,6 százalék
  • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2032/J): 7,90 százalék
  • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP 2029/N): 7,89 százalék
  • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP 2027/N): 7,35 százalék
  • Fix Magyar Állampapír (FixMÁP): 6,75 százalék
  • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz): 6,73 százalék (átlag)
  • Kincstári Takarékjegy II. (KTJ): 6,5 százalék
  • Kincstári Takarékjegy I. (KTJ): 6 százalék
  • Diszkont Kincstárjegy (DKJ): 5,56 százalék (átlag)
  • Euró Magyar Állampapír (EMÁP 2027/U_EUR): 3,711 százalék

A money.hu szakértője viszont felhívja rá a figyelmet, hogy nem elég az aktuális éves kamatot nézni, messzebbre kell tekinteni, ha nem akarjuk, hogy a jelenleg kecsegtetőnek tűnő állampapírunk kamata már 2025-ben lecsökkenjen. A Babakötvény esetében rögtön egy korlátozó tényező, hogy nem vásárolhatja meg mindenki: csak 18 év alatti gyermeknek lehet megvenni Start-számla nyitása után. A Babakötvény inflációkövető, és mindig az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékot fizet. Ezzel az a probléma, hogy a következő kamatperiódustól, 2025. februártól már nem 17,6, hanem csak 4 százalék körüli inflációval fognak számolni, így a kamata jóval alacsonyabb szinten, 7 százalék körül várható.

Az elmúlt évek slágerénél, a Prémium Magyar Állampapírnál (PMÁP) az aktuálisan kapható sorozat nem inflációkövető 2025. április 22-ig, azaz eddig fix kamatot fizet. Innentől kezdve inflációkövetővé válik, viszont a Babakötvényhez hasonlóan ennél is csak 4 százalék körüli inflációval lehet számolni. A PMÁP ehhez képest plusz 0,5 százalék kamatprémiumot fizet, ami összességében 4,5–5 százalékot jelent majd jövőre.

A Bónusz Magyar Állampapírból 3 és 5 éves módozat kapható, mindkettő a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamát követi, ami jó ideje csökkenő tendenciát mutat. A BMÁP ehhez a hozamhoz képest 1,5–2,5 százalék kamatprémiumot fizet. Viszonylag sűrűn, 3 havonta változik a kamatszintje, ezért a DKJ iránti keresletcsökkenés hamar megjelenik a kamatában. Emiatt a BMÁP-nál is további kamatcsökkenés várható.

Az idén bevezetett FixMÁP és a szintén ebben az évben újratervezett MÁP Plusz előnye a kiszámíthatóság: mindkettő fix kamatot fizet. Hároméves távon a FixMÁP egy hajszállal kedvezőbb teljesítményt nyújt a MÁP Plusznál, utóbbi állampapír viszont további két évre megtartható. A MÁP Plusz előnye, hogy minden évben 5 napon keresztül díjmentesen visszaváltható az ötéves futamidő lejárta előtt is. A FixMÁP-nál ezzel szemben 1 százalékos visszaváltási díjat kell fizetni a tőkére vetítve, amennyiben nem várjuk meg a lejáratot.

Címlapról ajánljuk
Tudósok szerint a majomhimlő nagyobb kihívást jelent, mint korábban gondolták

Tudósok szerint a majomhimlő nagyobb kihívást jelent, mint korábban gondolták

Európai és amerikai tudósok szerint a majomhimlő vírusa gyorsabban mutálódik, mint azt eddig gondolták, és olyan helyeken fertőz, ahol nem állnak rendelkezésre a védekezéshez szükséges eszközök. További nehézséget okoz, hogy a különböző variánsok miatt egyszerre több járványhullám is van, eltérő vírusterjedéssel.

Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Tizenhét nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után szerdán elkezdődnek a paralimpiai játékok a francia fővárosban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: azt várja a magyar sportolóktól, hogy őrizzék meg a helyüket a világ élvonalában, és Tokióhoz hasonlóan szerepeljenek az éremtáblázaton, illetve a nemzetek pontversenyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Egyre nagyobb bajban Ukrajna Donyeckben, élesben is bevetette Kijev az F-16-osokat – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Egyre nagyobb bajban Ukrajna Donyeckben, élesben is bevetette Kijev az F-16-osokat – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán haderő jelentős sikereket ért el a kurszki csatatéren, addig Donyeck megyében egyre aggasztóbb a helyzet. Kedden az orosz haderő bejelentette, hogy elfoglalta Orlivkát, bár már az ukrán források szerint ennél is jóval nyugatabbra járnak a támadó alakulatok. A jelek szerint az utolsó védelmi vonalat is áttörték nyugat felé, ezzel pedig szinte szabaddá vált az út előttük Pokrovszk irányába, ami a háború egyik legfontosabb logisztikai központjává nőtte ki magát az elmúlt két évben. A nyáron hosszú várakozás után megérkeztek Ukrajnába a régóta áhított amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek első darabjai, de eddig még nem lehetett bevetésen látni azokat. Kijev szerint viszont az elmúlt napokban ez is megváltozott. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×