eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hozzányúlnak a gázszabályokhoz

Néhány ponton belenyúlnak idén október 1-től a lakosságot nem érintő gázkorlátozási szabályokba - derült ki a kormány oldalán társadalmi egyeztetésre kirakott rendelettervezetből.

A portfolio.hu írása szerint elindult a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 399/2023. (VIII. 24.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet tervezetének társadalmi egyeztetése. Ennek rövid indoklása leszögezi, hogy a jogszabály célja az elmúlt időszak jogalkalmazói tapasztalatai alapján a hatályos norma pontosító jellegű módosítása.

A módosítás a lakosságot nem érinti.

A rendelettervezet az egy évvel ezelőtti kormányrendelet 6. szakaszába, "az együttműködő földgázrendszerre vonatkozó országos szintű, egységes korlátozási besorolás elkészítése és adatszolgáltatás" című részbe nyúl bele, és csak a lakosságon kívüli szegmensre vonatkozik.

A rendelettervezet három paragrafust módosít, amelyek jobbára átfogalmazások, kisebb mértékű változtatások, illetve ahogy a hatásvizsgálati lap is rögzíti: "az érintettek számára előnyös, terheket csökkentő módosítás, pontosítás".

A szaklap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a föld alatti magyar gáztárolók együttes töltöttsége rendkívül magas (88 százalékos), az elmúlt évtized legmagasabb aránya közelében jár, illetve az igazán lényeges mutató: a tavalyi évi fogyasztás arányában a töltöttség, 56,5%-os.

Bőven az uniós gáztároló feltöltési időközi célok felett vagyunk, és az új gázév kezdetére szinte teljesen tele lévő tárolókkal fordulhatunk rá. Így ezen szempontok miatt is érthető a gázkorlátozási terv felhasználók számára előnyös módosítása.

Érdemes kiemelni azt a változtatást, hogy

eddig ötféle lehetőséget határozott meg a rendelet arra, hogy a legfeljebb 4, illetve legfeljebb 72 óráig tartó gázkorlátozást mikor nem kellett alkalmazni, illetve a már elrendelt korlátozást mikor lehetett felfüggeszteni.

Október 1-től viszont az öt helyett már csak egy kategória marad: akkor, ha „helyrehozhatatlan technológiai károsodással járna”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A világ legnépesebb országának, egyben egyik atomhatalmának vezetője felszólította Zelenszkijt, mielőbb üljön le béketárgyalásokra Oroszországgal, ebben pedig közvetítőnek ajánlkozott fel. Az ukrán haderő ellentámadást indított Harkiv megyében, folyamatosan tolják ki az oroszokat a megszállt részekről – mondta péntek este az ukrán elnök az ország lakosságához intézett beszédében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 24. 11:00
×
×
×
×