eur:
393.59
usd:
353.82
bux:
72816.76
2024. augusztus 23. péntek Bence
Nyitókép: Pixabay

Végzetes lehet a banánok káros gázt termelő kórokozója

A banántermesztők réme lett egy káros gázokat kibocsátó gomba. Terv már van ellene, kérdés, sikerül-e megoldani vele az ágazatot fenyegető problémát.

Az 1950-es években ugyanis egy gombafaj óriási csapást mért a kereskedelmi célú banántermesztésre: a Fusarium oxysporum kiirtotta a Gros Michel nevű banánfajt. Az addig legnépszerűbb helyett az ember a Cavendish fajtát nemesítette, úgy, hogy az ellenálljon a különböző betegségeknek. Ma ez a legnépszerűbb banánfajta.

Egy ideig védett is volt a gombás megbetegedésekkel szemben, ám az 1990-es években ezt is elérte egy újabb "járvány", mely Délkelet-Ázsiából terjedt Közép-Európába. Ez a kórokozó-változat már a Fusarium oxysporum (TR4) nevet kapta, és már hordoz néhány olyan járulékos gént, amely révén nitrogén-oxidot termel, ez pedig a jelek szerint kulcsszerepet tölt be abban, hogy a kórokozó ilyen könnyen fertőz - írta a hvg.hu.

Azt még nem tudják a szakemberek, hogy a gomba hogyan tud ilyen káros gázt kibocsátani anélkül, hogy önmagában kárt tenne. Arra viszont már rájöttek a szakemberek, hogy a nitrogén-oxid termelését szabályozó gének kiiktatásával csökken a gomba fertőzőképessége.

A kutatók ezen az úton szeretnének haladni a jövőbeni munkájuk során, mindazonáltal figyelmeztetnek: a monokulturális – azaz egyetlen fajta támaszkodó – növénytermesztésnek épp ez a veszélye: táptalajául szolgálhat a kórokozóknak. Ennek érdekében érdemes egy helyett inkább több banánfajtára támaszkodni, és ez a sokféleség más növények esetében is fontos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×