eur:
392.74
usd:
351.99
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Ez aztán a jó hír az autósoknak: árzuhanás jöhet a bezinkutakon

A várakozásoknak megfelelően jelentősen csökkentették az üzemanyagárakat a hazai nagykereskedők.

Az ünnep után jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül csütörtöktől kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutasok - írta a holtankoljak.hu.

Az, hogy mindez a kiskereskedelmi árakat mennyire mozdítja lefelé csak csütörtökön derül ki. A jelenlegi átlagárak még így néznek ki:

  • 95-ös benzin: 612 forint/liter
  • gázolaj: 613 forint/liter

Az Economx szerint a nagykereskedelmi árak mérséklődése nem meglepetés, minden adott volt hozzá, sőt az importőrök és a Mol akár még kevesebbért is értékesíthetne.

A portál emlékeztet rá, hogy a múlt hét végén a gázolaj jegyzésára 717 dollár volt tonnánként. Azóta tovább süllyedt az ár, szerda délelőtt már csak 698 dolláron zajlott a kereskedés, ez pedig több mint egy éves mélypont. A késztermék jegyzésárak esése azért nem meglepetés, mert a nyersolaj árak is erősen lefelé mozogtak az elmúlt napokban.

További jó hír az autósok szempontjából, hogy a hazai nagykereskedelmi árakat a dollár árfolyam-változása is lefelé mozdíthatja,

vagyis a két fő faktor most együttesen a további áresés irányába mutat.

Jelenleg egy dollár 353 forint, utoljára február elején volt ilyen erős a hazai deviza. Augusztus elején még 367 volt a dollár-forint keresztárfolyam, vagyis három hét alatt 3,8 százalékkal erősödött a magyar fizetőeszköz.

A dízel üzemanyag jegyzésára azért fontos, mert ezen az áron vásárolnak a magyarországi importőrök és ehhez az árhoz igazítja a Mol is hetente (akár többször) a nagykereskedelmi árait, függetlenül attól, hogy milyen áron jutott hozzá a nyersolajhoz, leginkább orosz behozatalból, vagy saját termelésből. Az Economx szerint így

minden adott hozzá, hogy 600 forint alatt legyen a benzinár

Meredeken esnek szerdától a gázolaj jegyzésárak, pénteken lefordult a nyersolaj is. Kérdés, hogyan csapódik le mindez a hazai kutakon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×