eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
A Baidu Inc. driverless robotaxi in Wuhan, China, on Sunday, July 21, 2024. More than 500 electric robotaxis built by Baidu currently ply the citys streets, with plans for an additional 1,000 to be deployed by year-end. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Feladja a leckét a robottaxik forradalma

Az önvezető járművek fejlődése az autóipar egyik legnagyobb áttörése az elmúlt évtizedben. Kína, a világ egyik legnagyobb autópiaca, különösen nagy hangsúlyt fektet az autonóm járművek fejlesztésére és bevezetésére.

Az utóbbi időben az önvezető taxis szolgáltatások egyre népszerűbbé váltak az ország nagyvárosaiban, azonban a gyors terjedés nemcsak lelkesedést, hanem aggodalmakat is kiváltott a sofőrök és az utasok körében, amelyek a kínai- és a világsajtóban is megjelentek – írja az autoszektor.hu.

A Baidu és a Pony.ai vezető kínai technológiai cégek már évek óta fejlesztenek önvezető járműveket, és az elmúlt időszakban több városban is beindították robotaxi szolgáltatásaikat. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik az utasok számára, hogy egy alkalmazáson keresztül rendeljenek önvezető autót, amely emberi sofőr nélkül szállítja őket a célállomásra.

Az önvezető technológia Kínában való elterjedése mögött az áll, hogy az ország kormánya határozottan támogatja az ilyen fejlesztéseket. Kína célja, hogy globális vezető szerepet töltsön be az autonóm járművek piacán, ezért különböző ösztönző programokat indított a technológiai vállalatok számára.

Az taxisofőrök aggályai

Az autonóm járművek terjedése komoly aggodalmat keltett a hagyományos taxik és fuvarszolgáltatások sofőrjei körében. Sokan attól tartanak, hogy az önvezető taxik elterjedésével elveszíthetik munkájukat, hiszen ezek a járművek hosszú távon helyettesíthetik az emberi sofőröket.

Bár jelenleg az autonóm járművek még kiegészítő szolgáltatásként működnek, és nem teljesen váltják fel a hagyományos járműveket, a sofőrök jövője bizonytalan marad.

A sofőrök további aggálya, hogy az önvezető taxik bevezetése a közlekedésben komoly versenytársat jelent számukra. Az autonóm járművek üzemeltetése kevesebb költséggel járhat, ami versenyelőnyt biztosít a technológiai cégek számára. A sofőrök attól félnek, hogy a robotaxik miatt csökkenhet a kereslet az emberi vezetéssel működő taxik és fuvarszolgáltatások iránt, ami veszélyeztetheti megélhetésüket.

Mint olvasható, az utasok számára a robotaxi szolgáltatások új élményt nyújtanak, de sokan még mindig bizonytalanok az önvezető járművek megbízhatóságával kapcsolatban. Bár a technológiai cégek állítják, hogy az autonóm járművek biztonságosak és fejlett szenzorokkal vannak ellátva, az utasok között még mindig van egyfajta bizalmatlanság. Az önvezető járművek baleseteiről szóló hírek tovább fokozhatják ezt a bizonytalanságot.

Másrészt, az önvezető járművek hiányosságai is kérdéseket vetnek fel. Az autonóm járművek gyakran nem tudják megfelelően kezelni a váratlan helyzeteket,

mint például az útlezárások vagy a hirtelen megjelenő gyalogosok. Ezen problémák miatt néhány utas inkább a hagyományos járműveket választja, ahol egy tapasztalt sofőr azonnal reagálhat az ilyen helyzetekre.

Az autonóm járművek és robotaxik elterjedése Kínában számos kihívással jár, de ugyanakkor lehetőségeket is rejt magában. Az önvezető technológia fejlődése hozzájárulhat a közlekedési balesetek számának csökkentéséhez, és hatékonyabbá teheti a városi közlekedést. Ahhoz viszont, hogy ez a technológia valóban széles körben elfogadottá váljon, további fejlesztésekre és a lakosság bizalmának megszerzésére van szükség.

Kína jövőbeli tervei között szerepel az autonóm járművek széles körű bevezetése, és a kormányzati támogatás is ebbe az irányba mutat. Az önvezető taxi szolgáltatások elterjedése azonban nem csupán technológiai kérdés, hanem társadalmi és gazdasági szempontból is komoly hatással lesz az országra. Ahhoz, hogy ez a változás zökkenőmentes legyen, elengedhetetlen a szabályozás, a technológiai fejlesztések és az érintett munkavállalók támogatása is.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Példátlan mértékben növekszik a majomhimlős megbetegedések száma Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés. Egy oltás megszűnése mellett a rágcsálók is fontos szerepet játszanak a vírus fennmaradásában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 20:49
×
×
×
×