eur:
393.5
usd:
356.55
bux:
71633.47
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Tovább nyújtózkodik a kínai akkugyár Debrecenben

Több mint 20 százalékkal növeli gyártókapacitását a CATL a cívis városban, a bővítés miatt már másodszor kell módosítani a környezethasználati engedélyt.

Akkumulátormodulokat is összeszerelnek majd a CATL gyára mellett egy új csarnokban, holott a területet eredetileg szállítmányozási, raktározási célra bérelte az államtól a kínai óriáscég. A helyi civilek szerint trükkös terjeszkedés révén a korábban jelzett 40 GW/óra gyártókapacitást 49,2 GW/órára növeli a vállalat.

A Népszava megkeresésére a társaság közölte: már a debreceni beruházás 2022-es bejelentésekor kitértek arra, hogy mekkora területen tervezik a tevékenységüket, e terület használatba vétele pedig több lépcsőben, adásvétellel és bérleti szerződéssel történik.

Az időközben elkészült csarnokot júniusban átvették, jelenleg a technológiai eszközök telepítése folyik. Az épületben a sikeres tesztüzemet követően akkumulátormodulokat szerelnek össze a raktározási tevékenység mellett – tették hozzá azzal, hogy a modulok összeszerelése az akkumulátorcellák gyártásának utófolyamata, a terméket cella-, vagy modulösszeállítás formájában szállítják a vevőnek. Az akkumulátorcellák gyártása a CATL saját beruházásában épülő üzemcsarnokban zajlik majd.

A CATL minden esetben konkrét megrendelések alapján dönt beruházásairól, így történt ez a magyarországi termelőbázis esetén is

– írták a lapnak.

Az akkumulátorgyár ellen küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szerint viszont eben az esetben inkább arról van szó, hogy „olcsón és gyorsan” kreáltak a INPARK Szigma logisztikai központból egy „CATL 2. ütemet” – idézi az economx.hu.

„Az építkezést engedélyeztessük logisztikai központként, így nem kell megfelelnünk számos környezetvédelmi és egyéb szabálynak. Majd kérjünk rá engedélymódosítást a hatóságtól, így már mechanikai összeszerelő tevékenység, vagyis akkumulátor-összeszerelés és selejt akkumulátor-szétszerelés is folytatható a raktározás mellett” – vélik a civilek, hangsúlyozva:

„így nyilvánvalóan károsanyag-kibocsátása is lesz az eredetileg logisztikai célra épített egységnek.”

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta: nem lehet „elbagatellizálni” egy olyan bővítést, aminek következtében 25 százalékkal megnőtt a CATL korábban tervezett gyártókapacitása, még akkor sem, ha azt „félig-meddig fű alatt”, egy államtól bérelt telephelyen tervezi megvalósítani a kínai cég.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×