eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
China and EU cooperation concept. China and European Union flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Beindult a kínai gépezet az általa vitatott uniós gyakorlatok miatt

Kína vizsgálatot indít a Brüsszel által a külföldi támogatásokkal kapcsolatban életbe léptetett uniós gyakorlat ellen annak megállapítására, hogy az EU legújabb intézkedései akadályozzák-e a szabadkereskedelmet – jelentette be szerdán a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A kereskedelmi minisztérium (MOC) a Kínai Gépipari és Elektromos Termékek Import és Export Kereskedelmi Kamara korábban benyújtott kérelmének tett ezzel eleget.

A minisztérium közleménye szerint a vizsgálat a vasúti, a nap- és szélenergia, valamint a biztonsági berendezések ágazataira terjed ki.

A vizsgálatot 2025. január 10-ig kell befejezni.

Az EU Bizottsága korábban vizsgálatokat kezdeményezett ezeken a területeken kínai vállalatok ellen. Vizsgálat indult például a kínai szélturbinagyártókkal szemben, amelyek állítólag támogatások révén tettek szert tisztességtelen versenyelőnyre. Brüsszel versenyjogi aggályok miatt vizsgálta egy állami tulajdonban lévő kínai vonatgyártó cég ajánlatát is, amelyet a bolgár közlekedési minisztérium közbeszerzési pályázatán tett.

A MOC szerint az EU a külföldi támogatásokról szóló rendeletének értelmében „razziaszerű” vizsgálatokat hajtott végre kínai vállalatok ellen olyan ágazatokban, mint a mozdonyok, a fotovoltaikus energia, a szélenergia és a biztonsági ellenőrző berendezések gyártása. Kína az ilyen ellenőrzések során alkalmazott uniós gyakorlatot veszi vizsgálat alá – közölte a MOC.

Brüsszel szerint Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz, például állami támogatással túlzott termelési kapacitást létesít belföldön, amelyek aztán a nemzetközi piacokat árasztják el termékeikkel. Ennek egyik példája a fotovoltaikus ipar.

Egy másik vitás pont Brüsszel és Peking között a Kínában gyártott elektromos autók, amelyekre az EU a múlt hét óta átmeneti büntetővámokat vet ki. Peking első ellenlépésként már korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít az EU-ból származó sertéshús és hústermékek ellen. A népköztársaság a konföderáció országaiból származó szeszes italokat is vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×