eur:
395.66
usd:
369.44
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
mesterséges intelligencia
Nyitókép: Pixabay

Szabó Péter: a mesterséges intelligencia óriási lendületet ad a gazdaságnak

Bár a cégtulajdonosok zöme ma már olyan munkavállalókat keres, akik értenek a mesterséges intelligenciához, de többségük még nem tudja, hogyan használja azt a cég működésében – mondta az InfoRádióban a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója..

Szabó Péter szerint a felmérések azt mutatják, hogy egyre többen fogadják el Magyarországon is a mesterséges intelligencia elterjedését. A Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az Infoparlament konferencián azt mondta: a munkáltatók 66 százaléka már nem alkalmazna olyanokat, akik nem értenek a mesterséges intelligenciához (MI), vagy legalábbis nem tudják azt készségszinten használni.

"Még meglepőbb az, hogy ugyanezeknek a vezetőknek a 71 százaléka már a mesterséges intelligencia használatát fontosabbnak tartja, mint az adott munkakör ellátásához szükséges szakmai tapasztalatokat. Vagyis az, hogy valaki ért az MI-hez, fontosabb lehet, mint akár több évtizednyi munkahelyi gyakorlat" – hangsúlyozta a számítástechnikai szakember.

Ugyanakkor Szabó Péter arra is rámutatott, hogy

a vállalatvezetők kétharmadának nincs terve arra, miként vezesse be a mesterséges intelligenciát a saját cége mindennapjaiba.

"14 ezer százalékkal, vagyis a 142-szeresére nőtt azoknak a LinkedIn profiloknak a száma, amelyek tulajdonosai azt írták az életrajzukba, hogy értenek az MI-hez. Világviszonylatban 800-900 millió ilyen profilról beszélünk, tehát ennyien jelezték, hogy valamilyen módon tudják alkalmazni a mesterséges intelligenciát, legyen az a Copilot, a ChatGPT, vagy bármi más" – tette hozzá.

Mint mondta, ez hatalmas jelzés arra, hogy a mesterséges intelligenciát mindenki szeretné használni, mindenki elvárja, és mindenki meg akarja tanulni a működtetését. A szakember szerint ezt jelzi az is, hogy ma már a munkahelyek 75 százaléka használ mesterséges intelligenciát, de csak töredékük van ezzel tisztában.

"A felmérések azt mutatják, hogy csak a mesterséges intelligencia hatására, 2030-ig, 14 százalékkal fog bővülni a világgazdaság. Márpedig ez 2035-ig egy 40 százalékos munkahatékonyság és termelékenység növekedést jelenthet.

Ez a 14 százalék abszolút értékben Kína teljes éves GDP-je" –

ismertette Szabó Péter.

A Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának az a véleménye, hogy óriási hiba lenne, ha ebből Európa és benne Magyarország nem tudná kivenni a részét. Ráadásul a kibertámadások által okozott kár globálisan már eléri 10 trillió dollárt, ami megközelíti Kína gazdaságát, és ez a szám gyorsuló ütemben emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×