eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kiderült, miért nem kapni ezt a kedvelt magyar gyümölcsöt

Úgy tűnik, hogy az idén már június elején véget ért az eperszezon. De lehet, hogy csak átmenetileg.

A „miért nem lehet kapni” kérdésre a válasz borzasztóan egyszerű: másfél-két héttel hamarabb indult a szamócaszezon, mint máskor – mondta a 24.hu kérdésére a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Ismeretes, a hazai eperszezon általában április elején kezdődik, ekkor még fűtött, melegházi szamócával – idén ez március 25-e körül indult. A szezon vége felé (az utolsó harmadban) viszont már csak szabadföldi szamócát szednek, az pedig nagyon érzékeny az esőre, amiből mostanság meglehetősen sok volt. Az eső elvitte a szezon végét, ezért nemigen van már a boltokban magyar szamóca – magyarázta Apáti Ferenc. Helyette van valamennyi román és nagyobb mennyiségben lengyel import. A lengyelek mindig 2–3 héttel mögöttünk járnak, mert északabbra vannak, hűvösebb arrafelé az idő.

Az áruházláncoktól kapott válaszok kissé árnyalták azt a képet, amit a FruitVeb elnöke felvázolt – teszi hozzá a lap. Bár a kedvezőtlen időjárást mindenki emlegette, de nem mindenhol fogyott el a magyar eper, sőt, van ahol a jövőben is fogják tudni kínálni. Több lánc is hangsúlyozta, hogy előnyben részesítik a magyar epret.

A FruitVeb elnökét arról is kérdezték, hogy a „folyton” érő (van tavaszi, kora nyári érése, aztán következik a nyári virágzás, majd a nyár végi, ősz eleji érés) magyar eper nem tölthetné-e be valamennyire a kínálati űrt? Válasza alapján ez több okból sem várható; mint mondta, nagyon kevés folyton érő epret termesztenek Magyarországon, már csak azért is, mert a nyári nagy meleg nem tesz jót a virágzásnak, így nem gazdaságos vele foglalkozni (a klimatizált termelés borzasztóan költséges).

Ráadásul egy olyan időszakban kellene tudni eladni magasabb áron a speciális körülmények között, költségesen termesztett szamócát, amikor minden szezongyümölcs nagy mennyiségben elérhető (kajszibarack, őszibarack, cseresznye, szilva, körte, alma, dinnye), és ha elég nagy a kínálat, akkor az idénygyümölcsök mérsékelt árával nem tud versenyezni a drágábban termelt szamóca – olvasható.

Ki venne nyáron 3–4 ezer forintért szamócát, amikor egy kiló őszibarackot lehet venni mondjuk 800–1000 forintért, dinnyét pedig kilónként 100–200 forintért? Tavasszal könnyebb eladni drágábban a szamócát, amikor még nem elérhetők a nyári gyümölcsök – tette hozzá Apáti Ferenc.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×