eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
Old flight information display system. Split-flap (or just flap) display. Often used as a public transport timetable in airports or railway stations. Moscow, Budapest, Bucharest.
Nyitókép: Cylonphoto/Getty Images

FTI-csőd: sok hazai utazási iroda és több mint ezer magyar utas is pórul járt

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének már mintegy 1400 magyar utasról van tudomása, akiket érint a német utazásszervező csődje.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, hétfőn fizetésképtelenséget jelentett a müncheni regionális bíróságon az FTI Group. Már akkor lehetett tudni, hogy a lépés magyar utasokat is érint, most a turizmus.com további részleteket közölt az itthoni következményekről.

Az FTI Touristik fizetésképtelenségének bejelentésekor 65 ezer utasa tartózkodott külföldön. Európa harmadik legnagyobb utazásszervezőjének csődje olaszországi, horvátországi, szlovéniai, törökországi és kubai nyaralást lefoglaló magyarokat is érint – tudta meg a szakportál a hazai utazási irodáktól. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének a hazai irodák eddigi visszajelzései alapján mintegy 1400 olyan magyar utasról van tudomása, akiket érint az FTI csődje, de a szakmai szervezetnél hangsúlyozták, hogy a felmérés nem teljes körű.

A német utazásszervező fizetésképtelensége miatt az egyik legnagyobb magyarországi utazásközvető cég, a Gruber Travel hat foglalását törölték. Az utak június végén, július elején, illetve decemberben lettek volna esedékesek, de itt nem éri kár az utasokat, mert az FTI még nem emelte le az összeget a magyar cég számlájáról, így az utasok átfoglalhatnak más programokra.

A Delta Reisennél csak június végéig 25-30 foglalást érint a csőd, írásban szerdáig a június 4–10. közötti indulások törléséről értesítették a magyar céget, ami tíz foglalást jelent. A veszteségista ennél jóval hosszabb lesz, mert a nyári szezonban minden hónapban 20-30 FTI-foglalást kezelnek, klasszikus nyári utakat, törökországi vagy más, egzotikus úti célra induló nyaralásokat. Egyelőre nem tudni, hogy az utasok visszakapják-e a befizetett összeget. Ennek ellenére azt tapasztalják az irodánál, hogy a legtöbb utasuk újra foglal, noha ehhez a részvételi díjat újra be kell fizetniük.

A júliusi és az augusztusi foglalásaik legnagyobb része még nincs leinkasszózva, ezek ügyében a Delta Reisen cseh anyacége próbál eljárni.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×