eur:
394.62
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A kinyomtatott leveleket egy ládába csomagolják a Magyar Posta EPDB Nyomtatási Központjában, Budapesten 2015. február 26-án. Lezárult a Magyar Posta új hibrid kézbesítési és konverziós nevet viselő rendszerének fejlesztése, amellyel hiteles dokumentumok továbbítása válik lehetővé elektronikus úton a postán keresztül.
Nyitókép: MTI/Honéczy Barnabás

Jó eredményt hozott a Magyar Posta, mégis milliárdokat veszített

Képes volt nyereséges maradni a Magyar Posta, de a nyereség jelentős része elpárolgott, az egy évvel korábbi 6,62 milliárdos adózott eredményből csupán 1,95 milliárd maradt. Az export is visszaesett, viszont jól teljesítettek a pénzforgalmi szolgáltatások és a levéltermékek.

A Magyar Postánál a termékek és szolgáltatások összes értékesítésének nettó árbevétele 246,48 milliárd forint volt tavaly az egy évvel korábbi 230,26 milliárd után - írja a vállalat beszámolója nyomán az Economx. Ebből 230,81 milliárd forint volt a belföldi forgalom, 15,67 pedig az export.

Az árbevétel nőtt, de a profit jelentősen csökkent, miután az adózott eredmény során látható 1,95 milliárd forintot árnyalja, hogy egy évvel korábban még 6,62 milliárd volt a nyereség.

Mint írják, a kisebb súllyal bíró tételekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az előfizetéses hírlapterjesztési piac folyamatos zsugorodásával összefüggésben 2023. május 31-én kivezették a postahelyi hírlapárusítást, de a kereskedelem visszaesését ugyancsak a termékkivezetések okozták, miután tavaly júniustól már csak a posta profiljába jobban illő képeslapok, papíráruk és nyomtatványok értékesítése folytatódott, búcsút intettünk az élelmiszereknek, könyveknek, ajándékoknak és játékoknak.

A belföldi bevétel 20 milliárd forinttal növekedett, viszont az export 20,05 milliárdról 15,67 milliárd forintra esett. Szép összeget hoztak még a nemzetközi logosztikai termékek (8,26 milliárd), ugyanakkor a nemzetközi levéltermékekből származó bevételek lényegében a tavalyelőtti felére apadtak az elmúlt évben (6,92 milliárd).

Az exportot országokra bontva a következő országokból folyt be a legtöbb bevétel:

  1. Csehország (2,44 milliárd forint)
  2. Lengyelország (2,05 milliárd)
  3. Németország (1,97 milliárd)
  4. Szlovénia (1,46 milliárd)
  5. Hollandia (1 milliárd)

Az Európai Unión kívül Kína a legnagyobb piac, még úgy is, hogy a 2022-es 3,4 milliárd forintos forgalom beesett 682 millióra. Érdekesség, hogy a szomszédos országok közül Ausztria váltott zuhanórepülésbe: az onnan származó exportárbevétel 1,05 milliárd forintról 249 millióig süllyedt - írja a lap.

Az éves beszámoló kiegészítő melléklete szerint az összes bevétel (amiben a nettó árbevétel mellett az egyéb, továbbá a pénzügyi bevétel is szerepel) 283,73 milliárd forintra rúgott, 5,5 százalékkal felülmúlva az előző évi értéket (268,93 milliárd).

Ugyanakkor az üzleti eredmény alacsonyabb volt az előző évhez viszonyítva, melynek következtében a bevételarányos üzleti eredmény 1,27 százalékponttal, a sajáttőke-arányos üzleti eredmény pedig 3,02 százalékponttal kedvezőtlenebbül alakult.

A pénzügyi műveletek eredménye 1,22 milliárd forinttal csökkent, így az adózás előtti eredmény 4,67 milliárd forinttal lett alacsonyabb a 2022. évi értéknél. Ennek következtében a sajáttőke-arányos, illetve az eszközarányos adózás előtti eredménymutatók a 2022-esnél kedvezőtlenebb képet mutatnak.

A vagyoni helyzet átfogó jellemzéséből, bemutatásából kiderült, hogy a saját tőke 5,93 százalékos, illetve a mérlegfőösszeg 2,57 százalékos növekedésének együttes hatásaként a saját tőke részaránya az előző évihez képest 1,57 százalékponttal nőtt. A nettó eladósodottság 7,26 százalékponttal nőtt, mely elsősorban a pénzeszközök értékének előző évhez viszonyított alakulásának következménye.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×