eur:
395.12
usd:
368.07
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemző: megtorpanhat az év második felében a reálkeresetek növekedése

Egy év alatt 658 ezer forintra emelkedett a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagjövedelme. A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 438 ezer forintra nőtt. Hornyák József, a Portfolio elemzője további béremelésekre, de a reálbérek emelkedésének lassulására számít.

Jelentősen, csaknem 14 százalékkal magasabbak voltak a bruttó bérek idén márciusban, mint egy évvel korábban – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A bruttó átlagfizetés így elérte a 658 ezer forintot, de a kézhez kapott bér összege is nagymértékben emelkedett.

"Az átlagbért tekintve 450 ezer forint körüli értékről beszélhetünk, ami szintén jelentős mértékű emelkedést jelent" – mondta az InfoRádibóan a Portfolio elemzője.

A bruttó kereset mediánértéke 510 ezer forint volt, ami nettóban 355 ezer forintot jelent; ez az az összeg, amit az ember kézhez kap, tehát sokkal inkább a pénztárcáján érezhet – jegyezte meg Hornyák József.

Idén a költségvetési szektorban nagyobb mértékben emelkedtek a bérek, mint a vállalatoknál. Ez alapvetően az oktatásban dolgozók átlagosan 27 százalékos fizetésemelésének volt köszönhető.

A következő hónapokban hasonló béremelkedési ütemre lehet számítani, mint az első negyedévben, a szakértő szerint a 12-14 százalék közötti béremelkedés reális. Ugyanakkor a reálbérek, a fizetések vásárlóerejének a növekedése lassabb lehet, ugyanis

az inflációs mélyponton már túl vagyunk, és a következő hónapok már magasabb áremelkedési ütemet hozhatnak

– tette hozzá. „Egy idő után sokkal közelebb lesz az 5 százalékhoz, mint a 3 százalékhoz a drágulás alakulása, ez pedig kismértékben visszafogja majd a reálkeresetek növekedését is” – magyarázta az elemző.

A fentiek alapján a jelenlegi 10 százalék körüli reálkereset-növekedés üteme 8 százalékra mérséklődhet az év hátralevő részében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Már az elektromos autós támogatási program fele kifutott

Már az elektromos autós támogatási program fele kifutott

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázat esetében már a támogatói döntések is megszülettek. A beérkezett kérelmek együttesen mára lefedik a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg felét - közölt az Energiaügyi Minisztérium.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×