Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, azúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt, amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után áprilisban már a második egymást követő hónapban nőtt. Az áprilisi mutató 119,1 ponton állt, 0,3 százalékkal magasabban a márciusinál, de 9,6 százalékkal a tavaly áprilisi alatt.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaár-indexe 0,3 százalékkal emelkedett márciushoz képest, véget ért ezzel egy három hónapon át tartó csökkenés. A búza világpiaci exportárai áprilisban stabilizálódtak, a kukoricáé nőttek, a rizsé estek.
A növényi olajár-index is 0,3 százalékkal nőtt márciushoz képest és ezzel 13 havi csúcsra emelkedett, mivel a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzései ellensúlyozták a pálma- és szójaolaj valamivel alacsonyabb árát.
A húsárindex 1,6 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest, miután a nemzetközi baromfi-, szarvasmarha- és juhhús ára emelkedett, miközben a sertéshúsé csökkent. A cukorárindex 4,4 százalékkal csökkent márciushoz képest, 14,7 százalékkal állt a tavaly áprilisi szint alatt. Az áprilisi csökkenés főként a javuló globális ellátási kilátásoknak tudható be. A FAO tejárindexe 0,3 százalékkal csökkent, véget vetett ezzel egy hat hónapig tartó emelkedési sorozatnak. Áprilisban csökkent a sovány tejpor és a sajtok ára, ezzel szemben emelkedett a vajé.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.