eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Megszelídült az infláció az euróövezetben és az EU-ban

Februárban a januárinál alacsonyabb, az előzetes értéknek megfelelő, 2,6 százalékos infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn publikált végleges adatai alapján.

A januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent a fogyasztói árindex éves emelkedésének a mértéke az euróövezetben. Az Európai Unióban 2,8 százalékra lassult az infláció februárban a januári 3,1 százalékról.

A januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban.

Az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az euróövezetben, szemben a januári 6,1 százalékos elmaradással. Januárhoz képest 1,5 százalékkal emelkedtek az energiaárak februárban.

Energiaárak nélkül 3,3 százalékkal emelkedtek az euróövezeti fogyasztói árak februárban a januári 3,6 százalékos emelkedés után. Havi bázison 0,6 százalék volt az áremelkedés februárban.

Az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett a januári 5,6 százalék után. Havi bázison az árak nem változtattak.

Energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek nélkül az éves áremelkedés 3,1 százalék volt februárban a januári 3,3 százalék után. A februári árszint 0,7 százalékkal haladta meg a januárit.

A szolgáltatások ára 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit februárban és januárban egyaránt. A februári árszint 0,9 százalékkal haladta meg a januárit.

A szolgáltatások 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz, az energiaárak pedig 0,36 százalékponttal csökkentették. Az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal emelték a februári inflációt.

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában regisztrálták februárban, 0,6 százalékost mindkét esetben. Olaszországban 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése februárban. A legmagasabb infláció, 7,1 százalék Romániában alakult ki februárban, valamint Észtországban 4,4 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×