eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay

Visszatart a kormány 11 milliárd forintot a bankoktól

Úgy volt, hogy a különadót a kormány részletekben visszaadja, de az idei részletet csak 2026-ban fogja.

A biztosítók különadója mellett a bankok egyik különadóján, pontosabban annak jóváírásán is változtatott a kormány egy éjszaka megjelent rendelettel - írja a Portfolio.hu.

Mint ismert, a koronavírusjárvány kezdetén a bankok hozzájárulását is kérte a kormány a közös teherviseléshez, ezért még 2020-ban a bankokra 55 milliárd forintos egyszeri járványügyi különadót vetettek ki, amit viszont a következő 5 év alatt 20 százalékos egyenlő részletekben visszakaphatnak, pontosabban ennyivel csökkenthetik a bankok különadó-fizetési kötelezettségüket - ezen módosít a mostani rendelet: A 2024-es év "kiesik", 2021, 2022, 2023 és 2025 mellett nem idén, hanem 2026-ban kapják vissza az éves különadó-befizetést a bankok.

Az MNB friss adatai szerint a magyar bankrendszer tavaly 1451 milliárd forintos adózási utáni (nem konszolidált) nyereséget ért el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×