eur:
393.1
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eldőlt a nagy kérdés - itt a friss kamatdöntés

Ritkán fordul elő, hogy az elemzők teljesen megosztottak a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésével kapcsolatban, a Monetáris Tanács mostani szavazását ezért ismét felfokozott várakozás előzte meg.

Ezúttal ez történt, és mint Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban a keddi döntés előtt elmondta, az elemzői felmérések nagyon határon billegő eredményt hoztak ki és így nem volt szignifikánsan eldönthető, hogy a 75 bázispontos vagy a 100 bázispontos csökkentés a valószínűbb.

  • A 75 százalékpontos csökkentés mellett szólt érvéként, hogy az év közepére azzal is 6-7 százalékra lehet mérsékelni az irányadó rátát, és a kiszámíthatóság jót tenne a forint stabilitásának.
  • A 100 bázispontos kamatvágás mellett viszont az szól, hogy az infláció a vártnál jóval ütemesebben csökken, ezt nem követhette a kamatcsökkentések üteme, most viszont viszonylag biztonságosan megtehetné. Az alacsonyabb kamat jót tenne a hitelezésnek is, ami kihathat a gazdaság egészére.

Mindezek után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa

100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Az idei első, januári kamatdöntő ülésen a tanács 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A bejelentést követően gyengült a forint a bankközi piacon kedden. A 100 bázispontos kamatcsökkentés bejelentése után negyedórával a forint 0,3 százalékkal állt gyengébben a főbb devizákkal szemben.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×