eur:
394.84
usd:
367.72
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Gázpiac - Drasztikus lépésre szánta el magát Katar

A jemeni húszi célpontok ellen az Egyesült Államok vezetésével a közelmúltban végrehajtott légicsapások kapcsán iránymutatást adtak ki.

A Bloomberg hajókövető adatai szerint péntek óta legalább öt, Katar által üzemeltetett, eredetileg a Vörös-tenger déli csücskénél lévő átkelőhelyre tartó LNG-hajó állt már meg. E tartályhajók közül három Omán partjainál, egy a Vörös-tengeren, egy pedig a Földközi-tengeren, a Szuezi-csatorna közelében található.

Mint a Portfolio írta, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság haditengerészeti egységeit is magában foglaló egyesített katonai erők iránymutatást adtak ki a kereskedelmi hajók számára, hogy tartsák a távolságot a Vörös-tenger déli részén lévő, jelenleg veszélyes zónának minősülő területtől. Bár a húszik eddig még nem jelentettek támadást a cseppfolyósított gázt szállító katari hajók ellen, a közel-keleti ország döntése a stratégiai jelentőségű Bab el-Mandeben való áthajózást illetően jól mutatja a lap szerint, hogy az USA vezette katonai akciókat követően egyre élesebb a helyzet.

Katar a világ egyik vezető LNG-exportőrének számít, és azon kevés gázszállítók egyike, amelyek továbbra is a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna útvonalát használják az üzemanyag Európába történő szállítására - a jelenlegi biztonsági aggályok miatt azonban a legtöbb LNG-exportőr most már az e területeket megkerülő, hosszabb alternatív útvonalakat választja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×