eur:
394.9
usd:
367.57
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Örülhetnek a dízelautósok ennek az orosz lépésnek

Oroszország feloldotta a kikötőkön keresztül történő vezetékes gázolajexport tilalmát, megszüntetve ezzel a korábban bevezetett korlátozások nagy részét.

Az orosz kormány feloldotta a tengeri kikötőkbe csővezetéken szállított dízelüzemanyag exportjára vonatkozó korlátozásokat, feltéve, hogy a gyártó a megtermelt dízelüzemanyag minimum 50 százalékát a hazai piacra szállítja – írja a Reuters alapján az Index.

Oroszország szeptemben közepén ideiglenesen betiltotta a dízelolaj exportját, hogy stabilizálja a hazai ellátást, ezzel is növelve a nyomást az amúgy is feszült globális üzemanyagpiacokon. Az árak növelésének érdekében vezette be a korlátozásokat, de az árfelhajtó hatásnak köszönhetően arra kényszerített más országokat, hogy alternatív forrásokból szerezzék be a gázolajat.

Szeptember első 13 napjában Oroszország átlagosan mintegy 63 ezer tonna gázolajat és valamivel több mint 8000 tonna benzint exportált naponta. A napi dízelkivitel 31 százalékkal csökkent augusztus első 30 napjának átlagához képest, mivel a finomítók szezonális karbantartáson esnek át, és a gyártók több üzemanyagot irányítottak át a belföldi piacra az árak enyhítésére irányuló kormányzati erőfeszítések nyomán.

Az oroszországi kiskereskedelmi benzin- és gázolajárak az év elejétől szeptember 18-ig 9,4 százalékkal emelkedtek, szemben a teljes fogyasztói árak 4 százalékos növekedésével a Szövetségi Statisztikai Szolgálat legfrissebb adatai szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×