eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az alapításának 55. évfordulóját ünneplő Világgazdaság konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2023. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton: túl vagyunk a fordulaton, de az üzemanyagáraknál beavatkozhat a kormány

2024 a növekedés helyreállításának éve lesz, értékelt a gazdaságfejlesztési miniszter, részetezve a gazdaság állapotát és a reálbérek növekedésének várható mértékét az 55 éves Világgazdaság jubileumi konferenciáján. Parragh László szerint belső erőforrásokra épülő gazdasági növekedési modellre van szükség, Krisán László kiemelte a Széchenyi Kártya Program eredményeit.

„Túl vagyunk egy fordulaton, jövünk ki a viharból” – kezdte beszédét a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton úgy fogalmazott, hogy most stratégiai nyugalomra van szükség, vagyis várni kell, mert a gazdaság gyógyul. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az üzemanyagárak emelkednek, ezért nem zárta ki, hogy a kormány ezen a területen újra beavatkozik.

2023 az infláció letörésének éve, 2024 pedig a növekedés helyreállításának éve lesz – tette hozzá a tárcavezető. Nagy Márton szerint az egyensúlyt és a növekedést egyszerre is helyre lehet állítani, de mindennek a kulcsa a fogyasztás - hiszen a költségvetésünk nem szja-, hanem fogyasztási alapú.

A miniszter bízik abban, hogy a nyugdíjkorrekció és a minimálbér emelkedése ösztönzi majd a fogyasztást, aminek köszönhetően jövőre a gazdaság is növekedésnek indul.

A háború miatt megugrott és a reálbérek csökkenése miatt fogyasztási sokkot okozó inflációval összefüggésben azt mondta, hogy

a lakossági költés mostanra az alapvető termékekre szűkült,

a pénzromlás mértéke azonban valószínűleg már novemberben egy számjegyű lesz.

A belső kereslet visszaesésével a költségvetés – elsősorban az áfából származó – bevételei jelentősen elmaradtak a tervezettől, a fogyasztás csökkenése miatt pedig visszaesett a kiskereskedelem és a beföldre termelő ipar – közölte Nagy Márton.

Az exportunk azonban a második legmagasabb az Európai Unióban, a beruházási rátánk pedig továbbra is 27 százalék felett van – ismertette a miniszter, aki szerint a kormány sikeresen megvédte a munkahelyeket, hiszen a foglalkoztatás továbbra is a csúcson, a munkanélküliség pedig a mélypont közelében van.

„Ez egy olyan válság, amelyben nincsenek elbocsátások” – fogalmazott Nagy Márton, aki szerint

a reálbérek szeptembertől 3, 2024-ben pedig pedig 5 százalékkal növekedhetnek.

A tárcavezető kijelentette, hogy a kormány rendületlenül kiáll a nyugdíjak reálértékének megőrzése mellett.

A minimálbér és garantált bérminimum – a jelenleg is folyamatban lévő tárgyalások eredményétől függően – valahol 10 és 15 százalék között növekedhet jövőre – hangzott el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásában.

Parragh László: számos gazdasági kihívást hoz a jövő

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elsőként hívta fel a figyelmet az inflációs veszélyre. Őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel” – fogalmazott előadásában a köztestület elnöke. A kormány viszont Parragh László szerint gyorsan reagált és sikeresen avatkozott be. Dicsérte például azt, hogy a kabinet az állampapírok felé tereli a lakossági megtakarításokat. A jegybank veszteségtérítéséről azt mondta, hogy az már elúszott, hiába kozmetikázza a kormány.

A jövő legfontosabb gazdasági kihívásai között említette egyebek mellett

  • az egészségügy fejlesztését,
  • a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát,
  • a honvédelmi képességek erősítését és
  • a migrációs krízis kezelését.

Parragh László szerint belső erőforrásokra épülő gazdasági növekedési modellre van szükség, amelyben kiemelt szerep jut a Széchenyi Kártya Programnak, ugyanakkor a kamatszinteket is muszáj lenne csökkenteni.

„A problémákat nem lehet ugyanazon gondolkodással megoldani, mint amivel csináltuk őket, és ugyanazokkal az emberekkel se” – jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem sokkal az után, hogy a Matolcsy György által vezetett nemzeti bankot bírálta.

Bacsa György: Európa növekedési rátája egy százalék

Európa folyamatos fejlődésben van: a globális kockázatitőke-piac értéke 2022-ben 233,9 milliárd dollár volt. Magyarországon a bruttó nemzeti össztermék 0,089 ezred százalékát teszik ki az ilyen befektetések – ezt már a konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta. Azt szeretnék, hogy Magyarország a GDP-arányos kockázatitőke-befektetésekben 2030-ra elérje az európai fejlett országok szintjét – tette hozzá Katona Bence, aki szerint ennek érdekében sikerre kell vinni a Baross Gábor Tőkeprogramot.

A kerekasztal-beszélgetés másik résztvevője az MBH Bank elnök-vezérigazgatója volt. Barna Zsolt arról beszélt, hogy az 500 bankfiókot és 1000 ATM-met üzemeltető, 9400 munkavállalót foglalkoztató, 2023 első félévében rekord mértékű, 165 milliárd forintos korrigált adózás előtti eredménnyel működő, magyar hátterű pénzintézménynek már közel kétmillió ügyfele van: másfél millió lakossági és több mint 400 ezer vállalati.

A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az extra központi elvonások jelentősen csökkentik a jövőbeli beruházási képességeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Európa lemaradt a piaci értékeltségben. Európa növekedési rátája egy százalék, az Egyesült Államoké Ázsiát is lehagyva 15 százalék – mutatott rá Bacsa György.

Egy másik kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován a jelzálog-hitelezés visszaeséséről beszélt. Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója is ezt a hitelcsökkenést látja a legaktuálisabb problémának, és a kiszámíthatóságot hiányolta a gazdaságból. Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a fogyasztási hitelek enyhe növekedésére számít. A lakossági és vállalati jelzáloghitelezéssel kapcsolatban ő sem túlságosan derűlátó, de bízik az infláció mérséklődésében. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója az uniós források megérkezésének szükségességére hívta fel a figyelmet az 55 éves Világgazdaság jubileumi konferenciáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×