eur:
394.36
usd:
367.28
bux:
72099.38
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy bejelentést tett Varga Mihály

Az Európai Központi Bank rábólintott, módosítják a magyar jegybanktörvényt: megvan, hogyan finanszírozzák az MNB hatalmasra duzzadt veszteségét.

Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására.
Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – jelentette be a közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A döntés jelentőségéhez két dolgot kell tudni. Először is, hogy hatalmas összegről van szó: mint idén május végén kiderült, 2022-ben 402 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a Magyar Nemzeti Bank, ami lényegesen több a megelőző évi 51,7 milliárdnál, sőt, 20 éve példátlannak számít. Már ez a veszteség is csökkentette az MNB saját tőkéjét, de az idei veszteség egyenesen gigantikusnak ígérkezik,

a 2000 milliárd forintot is meghaladhatja, ami miatt a saját tőke negatívba fordul.

A jegybankra vonatkozó szabályozás szerint a veszteségmegtérítés ötödét az államnak kell fedeznie, de ekkora összeget a költségvetésből nem lehet kigazdálkodni egy év alatt. Az utóbbi hónapokban azonban már sejteni lehetett, hogy nem is ez a kormányzat célja.

Első lépésként módosítottak a jegybanki törvényen, úgy, hogy a potenciális tőkepótlást öt év alatt lehessen egyenlő részletekben végrehajtani. Ám még így is 300-400 milliárdos összeget kellett volna előkeríteni erre a célra a 2024-es költségvetésben, a következő években pedig ez csak tovább hízott volna, vagyis további lépésre volt szükség.

A Varga Mihály bejelentésével kapcsolatos másik fontos körülmény azzal kapcsolatos, hogy miért szállhatott így el az MNB vesztesége. Amint arról Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is beszélt a közelmúltban az InfoRádió Aréna című műsorában, a jegybank működése és feladata más, mint egy átlagos banké: a mandátuma az, hogy stabilitást biztosítson a gazdaságnak, és ez az egyetlen mércéje is. A stabilitásért pedig negatív tőkehelyzet mellett is tud dolgozni a jegybank. A veszteség a kamatkülönbségből adódik, de ez a kamatkülönbözet az alelnök szerint ott van a gazdasági szereplőknél. "Ez a stabilitás ára. A veszteség a jegybank mérlegében csapódik le, a nyereség a gazdaság szereplőinél van" – mondta.

Már ezen a júliusi beszélgetésen elhangzott, hogy a jövőbeni nyereségekből kívánja a kormány és az MNB rendezni a jegybank helyzetét, de

a részletes szabályok meghozatalához előbb szükség volt az Európai Központi Bankkal lefolytatott konzultációra.

A jóváhagyás felől sok kétsége nem lehetett a magyar félnek, hiszen – mint arról Virág Barnabás is beszélt – rendkívüli közegben működnek a jegybankok 2020 óta itthon és külföldön is: először biztosítani kellett a likviditást, utána egy éven belül inflációs hullám indult ki, amire gyors kamatemeléssel kellett válaszolni, ezért most sok jegybank veszteséges, és negatív a tőkepozíció is több országban.

Az viszont nagy kérdés volt, és ehhez már kellett az EKB szakvéleménye, hogy milyen hosszú átmeneti időszakban működhet negatív tőkével az MNB. Erre egyelőre nem ismert a válasz, de mint Varga Mihály bejelentette, a kormány kezdeményezi a jegybanktörvény módosítását – amelyről az ősszel dönthet az Országgyűlés –, a javaslatból derülhetnek majd ki a részletek.

Frissítés: Az MNB üdvözli az EKB döntését. Mint közleményében a jegybank írta, a változtatás igénye azért merült fel, mert az európai országokat áttekintve a jelenlegi magyar szabályozás az egyik legszigorúbb. "Nemzetközi színtéren több példa is jól mutatja, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni és megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni."

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen kihívások elé néz a magyar költségvetés a magas hiány, a közelgő 2026-os választások és a hitelminősítők figyelme árnyékában. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója és makroelemzője. A második részben az Apple botrányával foglalkoztunk, mivel a cég több magyar felhasználójának számlájáról leemelt kisebb-nagyobb összegeket. Vajon egy ilyen eset képes megrengetni az elektronikus fizetésekbe vetett bizalmat? Erről Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 16:15
×
×
×
×