eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szakértő: a szerbeknek és az oroszoknak kedvező lesz az új magyar olajvezeték

Új kőolajvezeték megépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Magyarország és Szerbia. A megállapodás jelentőségéről, illetve Magyarország energiabiztonságának diverzifikációjáról Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője nyilatkozott az InfoRádióban.

A vezeték Algyőtől a szerbiai Újvidékig tartana, és ezzel összekötnének két szerb finomítót, Pancsevót és Újvidéket a Barátság kőolajvezeték-rendszerrel. Így Szerbia közvetlenül kaphatna oroszországi kőolajat. Négy év alatt készülhet el, és 157 millió euróba kerülne, ami mostani árfolyamon 60 milliárd forintnak felel meg. A pénzt a magyar Mol és a szerb Transnafta adná össze, és az építést is ők valósítanák meg.

A szerb cég jelenleg egy horvátországi tengeri kikötőn keresztül kap orosz olajat és az Adria vezetéken keresztül is. A tényleges vásárló a NIS nevű szerbiai cég, amely egyébként az orosz Gazprom tulajdonában van, így a szankciók miatt most nem tudnak orosz olajat vásárolni. Négy év múlva azonban ez lehetővé tenné a közvetlen vásárlást – magyarázta a szakértő.

Pletser Tamás beszélt arról a szerződésről is, amely a gázról szól. Kiemelte, hogy Szerbiának egyre fontosabb szerepe van a magyar földgázellátásban, ugyanis a legfontosabb Oroszországból érkező vezeték, a Török Áramlat Szerbián keresztül érkezik Magyarországra. Ez azért fontos, mert

Magyarország négy és fél milliárd köbméter gázt vásárol a Gazpromtól,

és ebből három és fél milliárd ezen a vezetéken keresztül érkezik. A képet tovább árnyalja, hogy 2024 után megszűnik az ukrán–orosz gázszerződés, és utána logikusan a teljes négy és fél milliárd ezen az úton jut el majd hozzánk.

Szerbiának is nagyon fontos Magyarország jelenléte, hiszen komoly tárolói kapacitásunk van, míg a szerbeknek alig, ezért telente félmilliárd köbmétert Szerbia Magyarországon tárol. Itt kölcsönös előnyökről van szó.

Kérdésként merült fel, hogy a következő években hogyan alakul az orosz energiahordozókról történő leválás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője úgy látja, hogy mind a kőolajban, mind a földgázban láthatóak bizonyos erőfeszítések.

A Mol már elkezdte a leválást az orosz kőolajról, hiszen például a pozsonyi finomítójában már 30-40 százalékban nem orosz olajat dolgoznak fel, és ez az arányt az év végére 60-70 százalékra kell növelni. A Mol azt is bejelentette, hogy ennek érdekében, jelentős beruházással, új üzemeket épít. Az orosz kőolaj ugyanis különbözik a többitől.

Ami a gázt illeti, itt kisebb lépésekkel haladnak, de az LNG-forrásokhoz is egyre jobban hozzáférünk majd, és Romániából is lehet hamarosan földgázt behozni. Itt most járultak hozzá a fekete-tengeri mezők kiaknázásához. Ez azt jelenti, hogy 2027-től kezdve Románia felől akár évi egy-kétmilliárd köbméter földgázt is kaphat Magyarország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×