eur:
394.49
usd:
364.94
bux:
71481.37
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A cseppfolyósított földgázt szállító, újragázosító egységgel felszerelt Exemplar úszó terminál (angol betűszóval FSRU) megérkezik a Helsinkitől nyugatra fekvő Inkoo kikötőjébe 2022. december 28-án. Finnország egy tíz évre szóló megállapodás keretében bérbe vette a 2010-ben átadott, belga zászló alatt hajózó tankert. Az orosz gáz helyettesítésére szolgáló mobil terminál a finn és a balti piacot szolgálja majd, és további erőforrásokat biztosít az európai energiaválság közepette.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Nem érkeztek adatok a gázárakat csökkentő uniós rendszerhez

Nem kap adatokat az Európai Unió szakhivatala, így egyelőre nem tudják felmérni, hogyan működik az LNG-piac. Emiatt nem tudnak a cseppfolyósított földgázra egy külön referenciaárat meghatározni, amely támogathatná a gázárak csökkenését.

Az EU Energiaszabályozói Együttműködési Ügynöksége nem kap elegendő mennyiségű adatot, így nem tud új referenciaszámítási mechanizmust alkalmazni – értesült a Reuters. Ez azért rossz hír a fogyasztóknak, mert tavaly több tagállam kérte az Európai Bizottságtól, hogy vezessenek be egy gázársapkát, amely megvédhetné az európai fogyasztókat a nagy árkilengésektől.

Megoldásként megszületett az LNG-referenciaárazási rendszer kidolgozása, amely függetlenítené az orosz vezetékes gázszállítmányok hektikusságától a kiszámíthatóbban érkező cseppfolyósított gázszállítmányokat. Azt is kiküszöbölné, hogy a tagállamok egymás ellen licitáljanak a kapacitásokra, hanem pontosan lássák, hogy a piacon milyen árak vannak. Létrejöttével a piaci szereplők az új referenciaárfolyamot használhatnák az LNG-szerződések alapjául, amelyeket hagyományosan a holland TTF gázcsomópont árához kötöttek.

A rendszernek már múlt hét pénteken el kellett volna indulnia, de az ACER nem tudta közzétenni az első napi LNG-árbecslést, mivel

a szabályozó hatóságnak bejelentett kilenc tranzakcióból csak kettő volt alkalmas a felvételre.

Nagyobb probléma, hogy az ACER hétfőn ismét nem kapott elegendő adatot az értékelés kiszámításához.

Az ACER szóvivője szerint a beérkezett ajánlatok egy része hosszú távú szerződések alapján meghatározott árakra, vagy évek vagy hónapok múlva történő szállításra vonatkozó rakományokra vonatkozhatott – ezek egyike sem számít bele a napi azonnali árbecslésbe. "Ha nincs megkötött ügylet, akkor nincs mit jelenteni. Az ACER figyelemmel kíséri az adatok minőségét, és megfelelő módon kommunikálja, ha hiányosságokat észlel" – mondta a szóvivő a hírügynökségnek.

A kudarctól még nem kell tartani, hiszen

az EU Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökségének márciusban kell elindítania a napi európai LNG referenciaárazási platformját.

Az Európai Bizottság végrehajtó testület szóvivője is elmondta, hogy az LNG-ár referenciaértékét hosszabb idő alatt határozzák meg az uniós országok által decemberben elfogadott rendeletnek megfelelően.

Egyelőre nem húsba vágó a cseppfolyósított gázra vonatkozó számítási módszer, mert a TTF árai jelenleg 55-60 dollár/megawattóra szint között mozognak, ami hatoda a tavaly augusztusi 340 euró feletti csúcsoknak, a mostani kurzus pedig bőven a háború előtti árfolyam alatt van.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×