eur:
393.12
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Románia lecsapott a Fanta kettős mércéjére

Románia vizsgálatot kért az Európai Unióban háromféle Fanta üdítőital esetében a termék összetételét illető eltérések miatt, miután a román fogyasztóvédelem arra a következtetése jutott, hogy a narancslémennyiség országonként változik.

A román fogyasztóvédelem pénteki közleménye szerint az uniós belső piaci információs rendszerben kérték a tagállamoktól a vizsgálat lefolytatását. A román fogyasztóvédelem szerint ez a kezdeményezés úttörő jellegű lehet az élelmiszerek esetében tapasztalt úgynevezett kettős mérce megállapításában, amikor ugyanazoknak a termékeknek eltérő az összetételük egyes tagországokban.

A román hatóság szerint azért indokolt az eljárás, mert a három üdítőt nagy mennyiségben fogyasztják az európai polgárok. Közölték, hogy

a narancsos, a narancsos cukormentes Fanta és a citromos Fanta esetében tapasztaltak eltéréseket.

Így például a narancsos Fantában a narancslétartalom 5 százalék alatti három tagállamban, 5 százalék tizenhárom tagállamban, 6 százalék négy tagállamban, 8 százalék három tagállamban, 12 százalék kettőben, illetve 20 százalék másik két tagállamban.

Elmondta: korábban azt a magyarázatot kapták a termelőktől, hogy a piaci felmérések szerint a románok nem szeretik annyira a narancsot, ezért indokolt az alacsonyabb narancslétartalom.

Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelem vezetője emlékeztetett, hogy az általa vezetett hivatal már 2019-ben jelezte ezeket a rendellenességeket, és most kérte, hogy Románia irányítása alatt folytassák le az üdítő esetében az európai vizsgálatot, amelynek a végén a szabálytalanságot elkövető vállalatokat akár üzleti forgalmuk 4 százalékával is megbírságolhatják.

A román fogyasztóvédelmi hatóság már 2019-ben közölte, hogy a romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően, a nyugat-európai áruval összevetve.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×