eur:
395.31
usd:
368.24
bux:
71694.76
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Shaquille O'Neal a vádlottak padján: azt sem tudta, mihez adja az arcát

Az FTX kriptotőzsde összeomlását követően az exkosarast is perbe fogják, de nem ő az egyetlen ismert vádlott.

Az NFL-veterán Tom Brady, a komikus Larry David és a teniszező Naomi Osaka is azon hírességek közt van, akik hírnevüket kölcsönözve az FTX-nek hitelesebbé tehették a kriptotőzsdét az emberek szemében.

O'Neal azzal védekezik, hogy ő mindössze fizetett szóvivő volt, és bár júniusban megjelent a cég egy hirdetésében, valójában semmi köze nem volt ahhoz - írja a Sky News.

Nem érti, de reklámozta

"Sokan azt hiszik, hogy benne vagyok, de én csak egy reklám fizetett szereplője voltam" - mondta el, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint a kripto túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

"Nem értem, ezért valószínűleg távol tartom magam tőle, amíg nem értem meg teljesen, miről is van szó"

- mondta.

Azt mondja, nem kötik szálak a céghez

Az FTX azáltal válhatott a világ egyik legnagyobb digitális valutatőzsdéjévé, hogy egyszerű felületén bárki könnyen vásárolhatott kriptovalutát pénzéért. A nemrégiben letartóztatott Sam Bankman-Fried vezetésével az FXT 26 milliárd dolláros csúcsértéket ért el. Egy reklámjában júniusban O'Neal is megjelent és úgy fogalmazott, társult az FTX-szel, hogy

mindenki számára elérhetővé válhassanak a digitális valuták.

Ma azonban azt állítja, nem nagyon mélyedt el sem a kriptovaluták világában, sem pedig a céghez nem kötik erős szálak.

"Az emberek tudják, hogy nagyon-nagyon őszinte vagyok. Nincs semmi rejtegetnivalóm. Ha erősen érintett lennék, akkor előállnék ezzel. De én csak egy fizetett szóvivő voltam" - fogalmazott.

Óriási csalás volt az egész

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet "az amerikai történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalásának" nevezte az ügyet, ami miatt Bankman-Friedet legfeljebb 115 év börtönbüntetésre ítélhetik, ha mind a nyolc vádpontban elítélik csalás és a kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt.

Bankman-Friedet négy alapvető területen vádolják: ez az FTX ügyfeleinek becsapása, az Alameda befektetővállalat hitelezőinek becsapása, az FTX befektetőinek becsapása és a kampányfinanszírozási törvények megsértése.

Állítólag mind demokrata, mind republikánus képviselőknek juttatott kenőpénzt annak érdekében, hogy kétpárti támogatáshoz juttassa az FTX-et.

A tőzsdén kezelt pénzt annak alapítója saját vállalatába, az Alamedába forgatta át, majd onnan ellopta. A kriptotőzsde szárnyalásának ideje alatt volt, hogy cége 50 milliárd dollárt ért, saját vagyonát pedig 20 milliárd becsülték, november elején mégis csődöt jelentett. Bankman-Fried ügyvédje szerint ügyfele antidepresszánsokat és Adderallt szed, és azért maradt a Bahamákon, hogy helyrehozzon mindent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×