eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.
Nyitókép: Traitov/Getty Images

Banki adathalászveszélyre figyelmeztet a jegybank

A magyar pénzügyi szektor kiberfenyegetettségi térképe 2022 címmel most könyvet is megjelentetett a témában.

A rosszindulatú tevékenységek mellett a hagyományos üzemzavarok hatásai jelentik a legfontosabb kiberbiztonsági kockázatot a pénzügyi intézmények számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új kiadványa szerint.

A jegybank közleményében ismerteti, a jelentés szerint a hazai pénzügyi rendszer biztonságosan működik, ezért a tényleges kibertámadások, jellemzően az adathalászat különböző formái főként az ügyfeleket célozzák. Fontos tanulság, hogy a pénzügyi intézmények számára kiberfenyegetést jelentő nemzetközi hatások néhány hónapos késéssel megérkeznek Magyarországra is. Érdemes ezért figyelni és ezek alapján előkészíteni a hazai védekezést - írták.

A megfigyelt időszakban regisztrált incidensek döntő többséges (70 százaléka) hagyományos értelemben vett kisebb üzemzavar volt a magyarországi pénzügyi intézményeknél. A második legnagyobb arányban (23 százalék) a rosszindulatú tevékenység/visszaélés volt mérhető, míg ezekhez képest jóval kisebb arányt tett ki a szándékos fizikai támadások (elvesztett/ellopott IT-eszközök, 3 százalék), illetve a kimaradások, szünetek (1 százalék) mértéke.

A jelentést bő egy éves projekt előzte meg, amelynek keretében az Európai Bizottság strukurálisreform-támogatási főigazgatósága pályázati támogatásával 2022. február 1. és június 31. között a jegybank egy pilot programban gyűjtötte össze és elemezte a részletes incidensadatokat. Az elemzéshez szükséges információkat 39 felkért intézmény (közte 5 bank, 12 biztosító és 10 pénztár) szolgáltatta.

A magyar pénzügyi szektor kiberfenyegetettségi térképe 2022 címmel megjelent, a továbbiakban évente egyszer megjelenő kiadványában a jegybank a pénzügyi piacok szereplőit érintő kiberbiztonsági fenyegetések főbb trendjeit, illetve a hazai pénzügyi szereplőknél tapasztalt konkrét incidenseket mutatják be. Ez a kiadvány az első magyar vonatkozású, átfogó elemzés a kiberfenyegetettségekről - hangsúlyozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×