eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Meki Batu, Ethiopia - Young pepper plants growing in a dry cracked field at the Fruit and Vegetable Growers Cooperative in Meki Batu.
Nyitókép: Edwin Remsberg/Getty Images

Szakértő: a klímaváltozás már az élelmiszer-ellátást is veszélybe sodorhatja

Hosszú távon az élelmiszer-biztonság kérdését is felvethetik Európában a klímaváltozás következtében kialakuló egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok – mondta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső szenior elemzője.

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, idén nyáron hőséget és csapadékhiányt hozott, így aszályt teremtve az egész kontinensen. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) is azt publikálta még augusztusban, hogy az Európai Unió területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt. "Ez meglehetősen magas arány, és ezeken a helyeken vagy teljesen elveszett a termés, vagy csak korlátozott mennyiséget tudtak betakarítani" – emlékeztetett az InfoRádióban Flór Nándor László, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső szenior elemzője.

Hosszú távon ez felveti az élelmiszer-ellátottság, az élelmiszer-biztonság kérdését is. Rövid- és középtávon ezek az – egyszerinek tűnő események miatti – kieső hozamok fedezhetők. Most például Magyarország kukoricából némi behozatalra fog szorulni, de ez egyelőre még biztosított.

Tavaly mintegy 49 millió tonna gabonát tudott exportálni Ukrajna, a háború miatt idén alig a fele, 20-25 millió tonna ukrán gabonaexport várható. A kieső termelés pedig felhajtja az árakat.

Az élelmiszerárak kettős hatás miatt emelkednek. A háború miatt Ukrajna kevesebb alapvető élelmiszert tud megtermelni és exportálni, mindehhez pedig hozzájárul az energetikai költségek emelkedése, hiszen az alapvető élelmiszerek feldolgozása, az élelmiszerek készítése és fuvarozása drágul. Ráadásul Magyarországnak nincsen tengere, ezért elsősorban szárazföldi szállítmányozás jöhet szóba, ott pedig az elszálló üzemanyagárak jelentenek árfelhajtó tényezőt.

Flór Nándor László megjegyezte: az infláció valószínűleg mindaddig magas marad, amíg az energetikai költségek magasak, a termelési költségek ugyanis hosszú távon mindenképpen beépülnek az élelmiszerek árába is. Várakozásaik szerint a következő egy-két évben a korábbi egy-két évtized nagyon alacsony inflációs környezetéhez képest magasabban fog alakulni az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×