eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Van magyarázata a különös számláknak

Több olyan lakossági gázfogyasztó is van, akik már két számlát kaptak az augusztus elseje után életbe lépett új „rezsicsökkentési” rendszerben. A napokban érkezett második ilyen számlán első ránézésre furcsa mínuszos számok is vannak.

Ez az első ránézésre furcsának mondható helyzet a havonta diktálós lakossági gázfogyasztók esetén állhat elő. A földgázszámlán szereplő mínuszos érték, vagyis a jóváírás alapvetően ismét a jelleggörbével, és a fűtési profillal (valamint hőmérsékleti tényezővel) függ össze – magyarázza a Portfolio.

Mint írják, ha valaki minden hónapban ugyanabban az időszakban jelenti le a valós gázfogyasztását, akkor annak tisztában kell lennie, hogy már rég nem a 144 köbméter havi limit a kulcsfontosságú szám, amit ismerni kell, főleg azok után nem, hogy a számlán a részösszegeket MJ mértékegység alapján számolja ki a szolgáltató, a köbméter, mint mértékegység pedig másodlagossá válik.

A lap egy példából kiindulva kifejti: tegyük fel, hogy van egy olyan fogyasztó, akinek a fogyasztói profilja csak fűtésre van állítva, bár a valóságban több célra is használja a gázt, például főzésre is. (A profilnak a rezsicsökkentés rendszerének augusztusi módosításáig nem volt jelentősége.) Illetve, hogy egy olyan fogyasztóról van szó, aki a korábbi szokásai alapján nyugodt, mert az éves gázfogyasztása elmaradt eddig az éves 1729 köbméteres limittől (ami inkább 63 645 MJ/év).

Mivel ő a gázszolgáltató szemében csak fűtésre használja a gázt, ezért esetében szeptember egy bizonyos napjáig (a fűtési szezon kezdetének napjáig) nulla a kedvezményes áron használható földgázmennyiség, függetlenül attól, hogy a valóságban vegyes célra használta fel az energiát (ezt úgy oldja meg a szolgáltató, hogy a hőmérsékleti tényezőt nullára veszi, teljes augusztusban, és szeptember közepétől kezd növekedni). Ezért állhattak elő olyan helyzetek tömegesen hogy egy mérsékelt augusztusi gázfogyasztás mellett is részben piaci árat fizettek jó páran a földgázért.

A Portfolio – abból a konkrét példából kiindulva, hogy az újfajta számlázás első havi ciklusában egy 27 köbméteres gázfogyasztásból 20 köbmétert piaci áron fizettek –, hozzáteszi, ebben az esetben viszont jött a második ciklus (augusztus 1. után a második havi gázszámla, mondjuk szeptember első harmada és október első harmada között), amikor a jelleggörbe és hőmérsékleti tényezők alapján meghatározott saját elméleti fogyasztásába már bőven belefért a tényleges havi gázfogyasztása az illetőnek, hiszen a csak fűtési profil mellett is járt már a hőmérsékleti tényezők alapján kiszámolt napi kedvezményes fogyasztási limit. Ha pedig általánosságban egy mérsékelt gázfogyasztási lakásról beszélünk, akkor ez a fogyasztó a hideg őszi-téli hónapokban jellemzően képes beleférni a jelleggörbéjéből fakadó időarányos fogyasztási plafonjába.

Újabb példa: az újfajta számlázás második havi ciklusában 95 köbmétert fogyasztottak összesen, míg jelleggörbéjükből arányosított kedvezményes fogyasztási limitjük 126 köbméter volt. Vagyis a második havi ciklusban nem kellett piaci árat fizetnie ennek a fogyasztónak, sőt „megmaradt” neki 31 köbméternyi (126-95=31) kedvezményes tarifájú földgáz. Ha pedig így van, akkor lép közbe az új rezsicsökkentési rendszer következő szabálya:

az egy adott időszakban fel nem használt kedvezményes árú gázmennyiség nem vész el, azt a szolgáltató átcsoportosítja.

A szolgáltató ezt a gyakorlatban úgy teszi meg, hogy fel van neki jegyezve, hogy az előző ciklusban 20 köbméternyi gázt az ügyfél piaci áron fizetett, ám mivel a második ciklusban maradt neki 31 köbméternyi kedvezményes árú kerete, ezért a korábbi 20 köbméteres piaci árú fogyasztást a szolgáltató „lekorrigálja” kedvezményes árra, és az ebből fakadó különbözetet visszatéríti az ügyfélnek. Ebből kifolyólag pedig megjelenik egy mínuszos forinttétel a gázszámlán.

A lényeg tehát, hogy a fogyasztási jelleggörbe alapján éppen a fűtési szezonban lesz jelentősen magasabb a kedvezményesen felhasználható hőmennyiség – teszi hozzá a gazdasági lap.

Az MVM ezen az oldalán részletes bemutatja a különböző eseteket, látványos ábrákkal illusztrálva minden példát. A saját hőmérsékleti tényezőnket pedig itt lehet megtalálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×