eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Mélyrepülésben a magyar nyugdíjpénztárak

Majdnem mindegyik nyugdíjpénztári portfólió mínuszban van.

Szenvednek az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók, elvétve találni olyan portfoliót, amely pozitív hozamot tud felmutatni szeptemberig, a többség jelentős mínuszban van – írja a Portfolio.

Az inflációs félelmek, a geopolitikai viszályok, a hozamemelkedés, a részvénypiacok gyengülése és a recessziós aggodalmak is mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy eddig inkább pénzt vesztettek idén a nyugdíjra gyűjtők. Lassan a 2008-as gazdasági válságot idézi a helyzet, akkor több olyan portfólió is volt, amely 20 százalék feletti mínusszal zárt, de a 10 százalék feletti veszteségek sem voltak ritkák. Azok a portfóliók teljesítenek a legrosszabbul idén továbbra is, amelyek legfőképp részvénybe, illetve részvényekbe és kötvényekbe fektetnek.

Az MNB oldalán elérhető árfolyamadatok alapján a leggyengébb teljesítmények az önkéntes pénztári portfóliókon belül jelenleg bőven 10 százalék feletti mínusznál vannak, de van pénztár 15 százalék feletti negatív teljesítménnyel is. 10-15 százalék közötti mínuszba esik jelenleg a legtöbb önkéntes pénztári portfólió, és mindössze két pénztárnak van pozitív hozama.

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók teljesítménye is mínuszos eddig idén, igaz, itt valamivel kisebb visszaeséseket látni, mint az önkéntes kasszáknál. A négy megmaradt magánnyugdíjpénztár portfóliói közül is a növekedési és kiegyensúlyozott befektetések a leggyengébben teljesítők 13-14,5 százalék körüli mínuszokkal, a klasszikus portfóliók pedig mínusz 6 és 0 százalék között szóródnak.

Hosszabb távon mindegyik pénztári portfólió pozitív nettó hozammal bír, és mivel a nyugdíjpénztári megtakarítások is hosszabb távra szólnak, így nem kell megijedni attól, ha néha becsúsznak az ideihez hasonló évek. Kétség kívül azonban van mit ledolgoznia a szektornak – írja a gazdasági portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×