eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

NYUSZET: A nyugdíjak értéke valójában csökken

Nem tartja elegendőnek a szerdán bejelentett 4,5 százalékos nyugdíjemelést a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Hegyesiné Orsós Éva soros elnököt kérdeztük a témában.

Ha novemberben 4,5 százalékos nyugdíjemelést kapunk, akkor ez 1,6 százalékkal alacsonyabb, mint ami a várható infláció. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok ebben ez évben 1,6 százalékot buknak – fogalmazott Hegyesiné Orsós Éva megkeresésünkre.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa soros elnöke úgy számol, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárba belekerülnek az emelkedő rezsiszámlák, az jelentősen dráguló élelmiszerek és az egészségügyi kiadások.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

az EU-ban 14 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, Magyarországon viszont 31 százalékkal,

de vannak olyan alapvető élelemszerek, amelyek 40-50-60 százalékkal kerülnek többe.

Úgy látja: a rezsiemelkedés a nyugdíjasok többségét érinteni fogja, ez is jelentős teher lesz, de nem szabad megfeledkezni a gyógyszerárakról sem.

Egyre gyakrabban hallják a nyugdíjas szervezetek, hogy egészségügyi magánszolgáltatót kell igénybe venni és az pénzbe kerül, ezt pedig sokan nem tudják megfizetni. Ezért ők gyakran nem mennek orvoshoz, vagy nem szedik be a gyógyszereket, mert nem tudják kiváltani a receptet. Ez pedig az életesélyüket rontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×